EURO-2016 – Az UEFA megbüntette az MLSZ-t

Magyar szurkolók az Izland elleni meccsen
Magyar szurkolók az Izland elleni meccsen - © Fotó: Getty Images
Budapest/Párizs – Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szurkolói rendbontás miatt pénzbüntetéssel sújtotta a magyar szövetséget (MLSZ) kedden.

Az UEFA fegyelmi bizottsága 65 ezer euróra (20,3 millió forint) büntette az MLSZ-t a franciaországi Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában, a szombati Magyarország-Izland mérkőzés (1-1) során történt incidensek miatt.

Az MLSZ honlapja emlékeztetett arra, hogy Marseille-ben több drukker be akart mászni a pályára, voltak, akik a stadion biztonsági személyzetével és rendőrökkel verekedtek, hanggránátot és petárdát lőttek fel, fáklyát dobtak a pályára. A verekedésekkel kapcsolatban több magyar szurkolót előállítottak, közülük egyet hivatalos személy elleni erőszak gyanújával le is tartóztattak.

Mint írják, az UEFA az Ausztria elleni, bordeaux-i mérkőzéssel (2-0) összefüggésben pirotechnika használatáért 20 ezer euró (6,2 millió forint) befizetésére kötelezi a magyar szövetséget.

“A fentiek miatt is nagyon fontos, hogy az utolsó csoportmeccsünkön minden magyar szurkoló csak és kizárólag a sportszerűség keretein belül buzdítsa a csapatot, hiszen egy esetleges újabb rendbontás után az UEFA visszaesőként bünteti a csapatot. Ki kell emelni, hogy minden egyes olyan megmozdulás, amely okot adhat a nemzetközi szövetségnek a vizsgálódásra, közvetlenül a magyar csapatnak árt” – áll az MLSZ közleményében.

Reakciójában a magyar szövetség elnöke, Csányi Sándor leszögezte, hogy “számomra sem elfogadható a szurkolói rendbontás, a verekedés, bedobálás, vagy a náci szimbólumok használata, ha ilyesmi történik, jogos az európai szövetség büntetése”.

Hozzátette: “minden tisztességes magyar szurkoló mellett kiállunk, a szövetség jogi védelmét ajánlom fel azoknak, akiket bárki alaptalanul vádol meg mindannyiunk számára elfogadhatatlan szélsőséges nézetekkel és viselkedéssel” – nyilatkozta az MLSZ honlapján Csányi Sándor.

Az F csoportot két forduló után vezető magyar válogatott a portugál csapattal találkozik szerdán 18 órától Lyonban.

– MTI –


Exkluzív videofelvétel a szombati magyar szurkolói balhéról

Viperával ütötték egymást magyar szurkolók és francia biztonságiak az izlandi meccs előtt, paprika spray-vel pedig olyanokat is lefújtak, akiknek semmi köze nem volt balhéhoz. Ez látszik azokon a felvételeken, amit egy szurkoló készített.