EURO-2016 – Az albánokat is a hajrában győzték le a franciák

Akt.:
Marseille, 2016. június 15. Az albán Burim Kukeli és a francia Anthony Martial (j) Coman a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság A csoportja második fordulójában játszott Franciaország - Albánia mérkőzésen a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 15-én.
Marseille, 2016. június 15. Az albán Burim Kukeli és a francia Anthony Martial (j) Coman a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság A csoportja második fordulójában játszott Franciaország - Albánia mérkőzésen a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 15-én. - © Fotó: MTI Fotó: Illyés Tibor
Marseille – Ahogy az első körben a románokat, úgy a másodikban az albánokat is a hajrában győzték le a házigazda franciák, akik szerdán 2-0-ra nyertek a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjában.

Ezzel a sikerrel a franciák százszázalékosak és a mezőnyből elsőként továbbjutottak a kieséses szakaszba. A svájciak négy, a románok egy, az albánok nulla ponttal várják a vasárnapi zárókört.

Eredmény:

A csoport, 2. forduló:

Franciaország-Albánia 2-0 (0-0)

Marseille, Stade Velodrome, 63 670 néző, v.: William Collum (skót)
gólszerző: Griezmann (90.), Payet (96.)
sárga lap: Kante (88.), illetve Kukeli (55.), Abrashi (81.)

Franciaország:

Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Kanté, Matuidi – Coman (Griezmann, 68.), Payet, Martial (Pogba, a szünetben) – Giroud (Gignac, 77.)

Albánia:

Berisha – Hysaj, Ajeti (Veseli, 85.), Mavraj, Agolli – Kukeli (Xhaka, 74.) – Lila (Roshi, 71.), Abrashi, Memushaj, Lenjani – Sadiku

A várakozásokkal ellentétben a franciák nem ugrottak neki az albánoknak, sőt, az első tíz percre jellemző meddő mezőnyfölényük is megszűnt, ugyanis a vendégek idővel egyre bátrabban futballoztak, és kifejezetten stílusos, gyors támadásokat vezettek.

A hazaiak görcsösen játszottak, nem találták a sokat futó albán csapat védekezésének ellenszerét, így csak pontrúgásokból veszélyeztettek. Igaz, az albánoknak sem volt komoly lehetőségük, mégis több elképzelés volt akcióikban, ugyanis a franciák legfeljebb egy-egy egyéni villanással tudtak az ellenfél hátsó alakzata mögé kerülni, nem pedig jól ütemezett passzokkal és pontos összjátékokkal. Az első félidő igazán komoly helyzet nélkül telt el.

A francia Blaise Matuidi (b) és az albán Andi Lila küzd a labdáért
Fotó: MTI Fotó: Illyés Tibor

A folytatásra sokkal nagyobb elánnal érkezett ki a házigazdák csapata. Sorra vezette lendületes támadásait mindkét oldalon, de az utolsó passzok vagy a befejezések nem jöttek össze. Ezzel szemben az egyetlen alkalommal, amikor az albánok kiszabadultak a szorításból, kapufát értek el, centiken múlott, hogy nem kerültek váratlanul előnybe.

Ez nem törte meg a franciák lendületét, sőt, egyre nagyobb nyomás alá helyezték az albánok kapuját, Giroud egy ízben a kapufát találta el a fejesével. A hajrában sem lankadtak a hazaiak, de sokáig úgy tűnt, nemhogy gólt szerezni, de eltalálni is képtelenek az albán kaput, végül az első ilyen labda Griezmann fejese után a hálóban kötött ki. A kegyelemdöfést Payet adta meg, aki már a második gyönyörű gólját lőtte az Eb-n.


A franciák első gólja


A franciák második gólja


– MTI –