EURO-2016 – Addiktológus: az alkoholtilalom önmagában nem oldja meg a szurkolói erőszak problémáját

Budapest – Petke Zsolt addiktológus szerint az alkoholtilalom önmagában nem oldja meg a szurkolói erőszak problémáját a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon, de segít kontrollálni a helyzetet.

Petke Zsolt, akit az M1 aktuális csatorna műsorában annak kapcsán kérdeztek, hogy a labdarúgó Eb több helyszínén betiltották az alkoholárusítást az angol és orosz szurkolók összecsapásai után, úgy fogalmazott: “súlyos személyiségzavaros, pszichopata” viselkedést lehetett tapasztalni, amire az alkoholfogyasztás serkentően hat.

Úgy folytatta: bár a problémákat nem szünteti meg teljesen az alkoholtilalom, de segít korlátozni az ilyen helyzetek kialakulását. Szavai szerint a krízishelyzetet nem az alkoholfogyasztás okozta. Azt mondta: az alkoholnak olyan erős szorongáscsökkentő hatása van, ami “azt engedi ki a palackból, ami benne van”. Ha valaki alapvetően agresszív személyiség, az alkohol azt hozza ki – tette hozzá.

Az angol és az orosz válogatott szombaton 1-1-et játszott Marseille-ben. A két tábor már csütörtök este óta hol egymással, hol a helyi rendfenntartókkal csapott össze, és a mérkőzés után a stadionban, valamint az utcákon folytatódtak a harcok. Többeket már kiutasítottak az országból.

A lyoni prefektúra hétfőn bejelentette, hogy a városban tilos alkoholtartalmú italok értékesítése a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseinek napján. Lensben szerdán és csütörtökön nem lehet majd alkoholt kapni.

– MTI –