Magyarország

2008.03.09. 20:47

Véget ért a máltaiak aprógyűjtése a Nyugati mellett

<p>Az első becslések szerint nagyjából 10 millió forint gyűlt össze abban a Magyarország-installációban, amelyet Budapesten, a Nyugati pályaudvar melletti bevásárlóközpontban állított fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.</p>

Újrahasznosított hullámpapírból készítették el az ország sziluettjét, benne a két nagy folyóval és a Balatonnal - ebbe a műbe dobálhattak egy hónapon át az arra járók egy- és kétforintosokat. Vasárnap bontották szét az építményt, az érméket pedig zsákokba pakolták.

Március 1-től kivonták itthon a forgalomból az egy- és kétforintosokat. Az elmúlt hetekben gyűjtőakciókat indítottak, hogy ezek az érmék ne az embereknél maradjanak, hanem jótékony célra fordíthassák azokat. Így tett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is, a Nyugati melletti bevásárlóközpontban február 8-ától lehetett bedobálni az aprót az egyik szökőkút helyén kialakított Magyarország-installációba.

Eleinte úgy tervezték, hogy a folyókat és a Balatont jelképező részekbe két-, a többibe egyforintosokat várnak, de az érmék végül keveredtek, ahogy gyűlni kezdtek. A sziluettre a máltaiak önkéntesei vigyáztak az elmúlt hetekben, akiknek a bevásárlóközpont biztonsági őrei is segítettek.

1-2 nap múlva derül ki, pontosan mennyi pénz gyűlt össze. A 10 milliós adatot a szeretetszolgálat mérnökei becsülték meg, a 56 négyzetméteres sziluettet úgy tervezték ugyanis, hogy abba nagyjából 10 millió forintnyi apró fér, ha teljesen megtelik - mondta a Független Hírügynökségnek Sass Gyula Levente, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Országos Központjának intézményi és fejlesztési vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!