EURO-2012 – Olaszország csalódott, de köszöni, hogy álmodhatott

Róma, 2012. július 2., hétfő (MTI) – Csalódással, de köszönetet mondva is kommentálták a hétfői olasz lapok a labdarúgó-válogatottat, amely vasárnap 4-0-ás vereséget szenvedett a címét megvédő spanyoloktól a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság kijevi fináléjában.

 

“Így fájt!” – szólt a Gazzetta dello Sport címe. A legnagyobb példányszámú sportnapilap a könnyező Mario Balotelli fényképét tette címoldalára. “Az olaszok mérkőzése az első félidő után befejeződött. Lemerült az olaszok eleme” – kommentálta az újság a spanyoloktól elszenvedett vereséget, hangsúlyozva, hogy Olaszország mindenképpen köszönettel tartozik a döntőig eljutott válogatottnak.

Az újság nem felejtette el megemlíteni, hogy Cesare Prandelli szövetségi kapitány átölelte az elkeseredett Balotellit. A sportlap online felmérésének hétfő délelőtti eredménye szerint az olasz csapat hatvan százalékban az erősebb spanyolok miatt maradt alul, negyven százalékban Prandelli alkalmazott rossz taktikát. “Túl fáradtak voltunk” – idézte az olasz sajtó Prandellit. “Ez nem a mi mérkőzésünk volt” – tette hozzá Gianluigi Buffon kapus. “Nem tudtunk 100 százalékot hozni” – fogalmazott a kijevi pályán hosszan zokogó Leonardo Bonucci védő, akit csapattársai vigasztaltak. “Egyszer sem sikerült sarokba szorítani a spanyolokat” – hangoztatta Daniele De Rossi. “Prandelli, mit csináltál…?” – kérdezte a Corriere dello Sport, amely szerint a szakvezető egy “kimerült és rossz fizikai állapotban lévő” olasz válogatottat küldött pályára. “Prandelli mindent elrontott” – vélte a sportújság. “Itália, ne sírjál” – idézte a Tutto Sport főcíme Buffon szavait. A csapatkapitány szerint a spanyolok jobbak voltak, de Olaszország emelt fővel távozik az Eb-ről, mert a 4-0 sem törölheti ki a válogatott rendkívüli szereplését. “Mindenképpen bajnokként térünk haza” – mondta. “Ennél rosszabbul nem is lehetett volna…”- írta az Il Tempo napilap, amely arról írt, hogy Prandelli rossz felállást választott a spanyolok ellen. “Olaszországnak nem sikerült a csoda. Spanyolország elsodorta a fáradt Itáliát, de köszönjük az azzurróknak, hogy álmodhattunk” – kommentálta a Corriere della Sport. A napilap vezércikke szerint a döntőn jött ki az olaszokon “a bajnokság során felgyülemlett fáradtság. Ez a csapat azonban az olasz labdarúgás újrakezdésének jelképe, megtanította az olaszokat az egységre”. A Corriere kiemelte Prandelli azon döntését is, hogy szövetségi kapitányként folytatja. “Azzurri, nagy csalódás” – hangsúlyozta a La Repubblica, “Spanyolország a történelemben, Olaszország könnyek között” – választotta címének az Il Messaggero. Az Olaszországba hétfőn hazatérő csapatot este hét órakor a római elnöki palotában fogadja Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök, aki az Eb minden mérkőzése után telefonon gratulált az válogatottnak. A kijevi lelátón – Viktor Janukovics ukrán elnöktől szándékosan távol – ülő Mario Monti olasz miniszterelnök szerint a csapat “bátran, erősen és becsülettel játszott”. Monti a válogatottól megkapta Mario Balotelli mezét. A döntő alatt az olasz tereken összegyűlt szurkolók mély csendben követték a spanyolok szárnyalását. A milánói dóm téren gyászoló tízezrek között kis spanyol csoport ünnepelt, őket a rendőrök védték meg az olaszok haragjától.

 

 

hsj \ sgj \ gry

 

MTI

Címkék: ,