EU-török csúcs – Orbán Viktor: kényszerbetelepítést nem fogadunk el

Akt.:
Brüsszel, 2015. november 29. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben, az EU-török csúcstalálkozó elõtt, 2015. november 29-én. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetõje (b) és Gottfried Péter miniszterelnöki fõtanácsadó (b2).
Brüsszel, 2015. november 29. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben, az EU-török csúcstalálkozó elõtt, 2015. november 29-én. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetõje (b) és Gottfried Péter miniszterelnöki fõtanácsadó (b2). - © MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Brüsszel – Fizetni hajlandóak vagyunk, de kényszerbetelepítést nem fogadunk el – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió és Törökország vezetőinek vasárnap Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozója előtt.

Garanciát akar kapni Magyarország arra vonatkozóan, hogy nem lesz hátrányos az ország számára a vasárnapi találkozó keretében elfogadásra váró akcióterv – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök kifejtette, hogy a legutóbbi uniós csúcstalálkozón megfogalmazott terv szerint, ha az “rosszul sül el”, Magyarországon kényszerbetelepítéssel kellett volna embereket befogadni. A kormányfő reményét fejezte ki, hogy ilyen kötelezettség nem lesz, és egyetlen tagállamot sem lehet majd arra kötelezni, hogy a Törökországgal megkötött megállapodás alapján ilyen jellegű intézkedéseket legyen kénytelen eltűrni. A miniszterelnök kijelentette, hogy az erre irányuló törekvéseket Magyarország megakadályozta, aminek a következményeit a vasárnapi találkozó eredménye tükrözni fogja. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az elfogadásra váró akciótervet Magyarország támogatni fogja, és reményét fejezte ki, hogy az eredményes lesz, és könnyíteni fogja az unióra és Magyarországra nehezedő migrációs nyomást.

Az EU-török csúcs előtt külön egyeztetést tartanak a visegrádi országok vezetői.

– MTI –