EU-török csúcs – A török sajtó győzelemről ír, Orbán Viktort ünneprontónak nevezi

Ankara – Meglepő győzelemként ünnepelte a török sajtó kedden az Európai Unió és Törökország előző napi brüsszeli csúcstalálkozóján történteket, a Vatan című tekintélyes török napilap ugyanakkor a címlapján ünneprontónak nevezte Orbán Viktort magyar miniszterelnököt, aki megvétózta a menekültválság megoldására tett török javaslatot.

A Vatan megállapítja, hogy a magyar kormányfő nem kíván országában muzulmán menekülteket látni. Értesülései szerint Orbán Viktor a találkozón azt mondta: “Ha szíriai menekülteket fogadnék be, engem Budapesten nyilvánosan felakasztanának.” A lap hozzáteszi: Magyarország korábban is azt a politikát képviselte, amely szerint a migránsok maradjanak Törökországban.

Az újság belső lapjain hosszabban is ismertette Orbán Viktornak a hétfői tárgyalásról alkotott véleményét: “Szerintünk Európa országai nagy számban fogadhatnak be muzulmán menekülteket. Ez az ő választásuk, de Brüsszel olyan ígéreteket tesz Törökországnak, amelyeket nem tud majd betartani. Illúzió az a terv, hogy az EU képes elosztani a Törökországtól átvállalt menekültek százezreit. Ezt egyetlen uniós ország sem tudja kivitelezni” – idézte a magyar kormányfő szavait a Vatan.

A keddi török sajtó egységesen támogatta a török diplomácia Brüsszelben tett lépéseit, meglepő győzelemként ünnepelve a történteket. Törökország mindent elért, amit gondolt – írták.

A Posta című újság szerint a migránsválság megoldásáról szóló tárgyalásokon Törökország szabja a feltételeket.

A Takvim című népszerű kormánypárti napilap újságírója, Ergün Diler írásában egyenesen úgy értékelte a sikert, hogy az Európai Unió új határa egészen a szíriai Aleppóig kiszélesedik majd. Az újság úgy véli, hogy a menekültügy annyira térdre kényszerítette az Európai Uniót, hogy még az is reális lehetőségként merült fel a csúcstalálkozón, hogy a törököknek a korábban ígért időpontnál hamarabb, már idén június végéig megadják a vízummentességet.

“Most gondolkodjon az EU!” – írta a Habertürk című napilap. “A labda az unió térfelén pattog” – fogalmazott címoldalán az Aksam.

A Sabah című legfőbb kormánypárti napilap szerint a hétfői EU-török csúcson Ankara olyan javaslattal állt elő, amely valódi megoldást nyújt a menekültkrízisre.

A Hürriyet című legnagyobb ellenzéki napilap ugyanakkor elismerte, hogy Törökország ajánlata radikális elemeket tartalmaz, Ahmet Davutoglu miniszterelnök Brüsszelben olyan ajánlatot tett, amelyet meglehetősen nehéz valamennyi EU-tagállamnak elfogadnia. Az újság hangsúlyozta: Törökország, amelyet korábban több kritika ért, miszerint nem tesz konkrét intézkedéseket a migránshullám megállítására, “utolsó lehetőségként” tekintett a hétfői találkozóra és “egy hirtelen mozdulattal” sikerült is nehéz helyzetbe hoznia az európai országok vezetőit.

Az ellenzéki Hürriyet – a Cumhuriyet című, újságíróinak letartóztatásáról elhíresült kormánykritikus orgánumhoz hasonlóan – kitért arra, hogy a sajtószabadság az Európai Unió egyik kulcsfontosságú alapértéke. A törökországi újságírókat és szerkesztőségeket érő korlátozások negatívan hatnak az európai uniós csatlakozási folyamatra – sugallta az ellenzéki sajtó.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdetés