EU tagnak lenni vagy nem lenni, az ott a kérdés

Akt.:
EU tagnak lenni vagy nem lenni, az ott a kérdés
© Fotó: Getty Images
Sheffield – Anglia a kilépéssel komolyan kockáztatja összeomlását.

Anglia népe csütörtökön dönt arról, hogy továbbra is az Unióhoz szeretne-e tartozni. Addig is nézzük hogyan látja a Brexit kérdését egy nemrégiben a szigetországba költözött magyar családanya.

– Úgy tudom, hogy a próbaszavazáson a többség a kilépésre voksolt. Ezzel viszont szerintem Anglia komolyan kockáztatja összeomlását. Nem vagyok itt régóta, de megértem az angolokat. Persze, hogy nem szívesen veszik azokat a bevándorlókat, akik csak a segélyekből élnek és erre építik jövőjüket – mondta el megkeresésünkre, Anikó, kolléganőnk ismerőse.

– Két és fél hónapja érkeztem meg a kisfiammal a párom után, aki egy éve az otthoniaknál sokkal jobb munkalehetőséget kapott. Két hét után sírva rohantam volna haza, mert azt éreztem, hogy itt semmi sem megy, a nyelvtudás hiányában nem tudtunk egyedül elintézni semmit, még egy bevásárlásnál is a sógornőmre voltunk utalva. Szerencsére azóta – éppen egy pár napja – nekem is sikerült munkát találnom és elkezdhettük közös, angliai családi életünket. Bankszámlát nyitottunk, EU egészségbiztosítási, NI számot és családi pótlékot igényeltünk, az ügyintézések során számtalan nemzetiséggel találkoztunk az irodákban, afrikaiakkal, kínaiakkal és pakisztániakkal, úgy ahogyan a munkahelyünkön. A játszótéren is csak külföldiekkel futunk össze, helybeliekkel elvétve. A bérezésekre és az egyéb juttatásokra térve, a családi pótlék itt mindenkinek jár, ez egy családnak havonta minimum 32 ezer forintot jelent gyerekenként, persze csak akkor, ha a szülők rendelkeznek munkahellyel és legalább egy hónapos munkaviszonnyal. Egy gyerekre átlagosan olyan 500 font támogatást kap az ember, mellette pedig még ott van a lakástámogatás és a számlák egy részének átvállalása is. Nagyon sokan ezekért a támogatásokért és segélyekért érkeznek az országba – mesélte.

– Az ok, amiért mi otthagytuk Magyarországot, hogy a lakásunkra felvett hitel miatt sok dologról le kellett mondanunk, ahhoz, hogy tartani tudjuk az életszínvonalunkat. Besokalltunk attól, hogy huszonévesen az idősek életét éljük, csak azért, hogy a kisfiunknak mindent megadhassunk. Nem mondom azt, hogy egyszer nem térünk majd vissza a hazánkba, hiszen magyarok vagyunk. De reméljük a legjobbakat a szavazással kapcsolatban és azt, hogy továbbra is minden jól alakul – zárta a beszélgetést, Anikó.

HBN-BL