EU-csúcs – Orbán: minden népnek gondoskodnia kell saját biztonságáról és jólétéről

Akt.:
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából, az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfői, valamint a központi uniós intézmények vezetői részvételével rendezett csúcstalálkozón a közös nyilatkozat aláírása után Rómában 2017. március 25-én. Az Európai Unió elődjét, az Európai Gazdasági Közösséget, a Közös Piacot létrehozó dokumentumot 1957. március 25-én írta alá az olasz fővárosban a hat alapító tagállam, Olaszország, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium és Luxemburg.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából, az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfői, valamint a központi uniós intézmények vezetői részvételével rendezett csúcstalálkozón a közös nyilatkozat aláírása után Rómában 2017. március 25-én. Az Európai Unió elődjét, az Európai Gazdasági Közösséget, a Közös Piacot létrehozó dokumentumot 1957. március 25-én írta alá az olasz fővárosban a hat alapító tagállam, Olaszország, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium és Luxemburg. - © MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Budapest/Róma – Európát csak akkor lehet rendbe tenni, ha minden nép gondoskodik saját hazájának biztonságáról és jólétéről – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Rómában, miután az európai uniós tagországok és az uniós központi intézmények vezetői aláírták az EU közös jövőjéről szóló nyilatkozatot.

“Most már talán leesett a tantusz”, az említetteket “mindenki világosan látja” – tette hozzá.

A nagy kihívásokra csak saját magunktól remélhetünk megoldást, az alapvető munkákat mindenkinek otthon kell elvégeznie – szögezte le a kormányfő nyilatkozatában, amelyet az M1 aktuális hírcsatorna ismertetett.

“Ha biztonságos Magyarországot akarunk, csak magunkra számíthatunk, nekünk kell biztonságossá tenni” – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: “Ha azt akarjuk, hogy gazdaságilag fejlődjünk, nekünk kell többet és jól dolgoznunk, versenyképesnek lennünk”.

A gazdaság építéséhez mindenkire szükség van, mindenkinek jut munka – emelte ki a kormányfő.

Mindezeket “nem fogják helyettünk elvégezni, nem változtat rajta semmilyen ünnepi deklaráció” – ismételte meg. “Akkor lehetünk büszkék Európára, ha büszkék lehetünk a saját hazánkra” – fűzte hozzá.

A római nyilatkozat az Európai Unió elődszervezeteit alapító szerződések megkötésének hatvanadik évfordulójához időzítve született, és egyedül Nagy-Britannia nem írta alá, amelynek miniszterelnöke várhatóan napokon belül elindítja az unió elhagyását célzó folyamatot.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a nyilatkozat megvonja az elmúlt hatvan év mérlegét – amelyre “joggal lehetünk büszkék” -, és felrajzolja a jövő nagy kérdéseit is, ahol azonban “okkal érezzük úgy, hogy nagy kihívásokra kell válaszolnunk”.

Mint mondta, a tagországok vezetői “messziről indultak”, és a végül elfogadott dokumentum “csak nyomokban hasonlít” ahhoz, amelyet először megvitattak. Az általa előterjesztett magyar javaslatok közül több visszaköszön a szövegben. “A magyar emberek érdeke szempontjából ez egy jó dokumentum” – értékelte Orbán Viktor.

Példaként említette a határok megvédésének fontosságára vonatkozó utalásokat, valamint azt a kitételt, hogy a tagországoknak maguknak kell megadniuk az európai válaszokat, és nem a brüsszeli intézményektől kell várniuk. Kiemelte a határvédelemmel és az illegális migráció elleni fellépés fontosságával, valamint a terrorellenes küzdelemmel foglalkozó részeket, valamint a munkahelyek teremtése melletti elkötelezettséget.

Magyarország “ma az egyetlen ország az Európai Unióban, amely a teljes foglalkoztatást tűzte ki célul” – mondta, hozzátéve: “Nem a segélyektől, hanem a munkahelyektől várjuk az emberek magasabb életszínvonalát és a sikeresebb magyar gazdaságot”.

Beszélt arról is, hogy a visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) között is teljes az összhang abban, hogy nem a bevándorlástól, hanem a családpolitikától és a munkaalapú társadalomtól remélik a hiányzó munkaerő pótlását.

Orbán Viktor elismerte, hogy olyan gondolatok is vannak a nyilatkozatban, amelyek “ettől eltérnek, de másoknak fontosak”, de úgy vélte, hogy a 27 ország együttélésének szabályai egy ilyen dokumentum esetében is érvényesek.

– MTI –