EU-csúcs – Orbán: a magyar érdek világos, a jogi helyzet rendezett

Brüsszel, 2016. június 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b2), Robert Fico szlovák (b3), Bohuslav Sobotka cseh (j2) és Beata Szydlo lengyel miniszterelnök (j) az EU-csúcs előtt tartott V4-es kormányfői egyeztetésen Brüsszelben 2016. június 28-án. Orbán Viktor mellett balról Gottfried Péter, a kormányfő külpolitikai tanácsadója.
Brüsszel, 2016. június 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b2), Robert Fico szlovák (b3), Bohuslav Sobotka cseh (j2) és Beata Szydlo lengyel miniszterelnök (j) az EU-csúcs előtt tartott V4-es kormányfői egyeztetésen Brüsszelben 2016. június 28-án. Orbán Viktor mellett balról Gottfried Péter, a kormányfő külpolitikai tanácsadója. - © MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Brüsszel – Az Európai Unióból (EU) történő brit kiválásról folytatandó tárgyalások során Magyarországnak arra kell figyelnie, hogy olyan megállapodás jöjjön létre az Egyesült Királyság és az EU között, amely a magyarok és a többi közép-európai ország érdekeit megvédi – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben az unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezve kedden.

A magyar érdek világos, a jogi helyzet rendezett – hangsúlyozta.

Hozzátette: magyar diákok és munkavállalók élnek Nagy-Britanniában, az ő érdekeiket kell megvédeni, amikor a brit kilépésről szóló tárgyalások megkezdődnek.

“A brit népszavazás kérdésében semmilyen tisztázatlan kérdést nem látok, minden kérdés meg van válaszolva, ugyanis az alapszerződés erre az esetre világos eligazítást ad” – mondta.

Amíg nincs meg a tárgyalások utáni kilépésről szóló szerződésmódosítás, addig a jogi helyzet változatlan – tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy a csúcstalálkozón David Cameron brit miniszterelnök tájékoztatást fog adni a népszavazás tényéről, de értesítést annak eredményéről hivatalosan a brit kormány döntése után fognak kapni.

“A helyzet súlyos, kétségkívül válságos helyzetben vagyunk” – hangoztatta a miniszterelnök. A válsághelyzet minden részletkérdése ugyanakkor jogilag rendezett – tette hozzá Orbán Viktor.

A kormányfő kiemelte: fontos kérdés az, hogy “mi, európaiak, akik benne vagyunk, és benne akarunk maradni az Európai Unióban, milyen tanulságot vonunk le abból, ami történt.”

Kifejtette: számára a legnyilvánvalóbb tanulság az, hogy a népszavazást eldöntő téma a migráció kérdése volt. “Ha az Európai Unió nem tudja megoldani a migrációs helyzetet, akkor az ilyen kihívások meg fognak növekedni” – vélekedett. Hozzátette: azért vetik fel egyre több helyen a népszavazás lehetőségét, mert azt látják, hogy az Európai Unió nem tudja kezelni a migráció okozta helyzetet. Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy azokat az államokat pedig, amelyek saját erőből cselekszenek, az unió nem elismeri és támogatja, hanem bírálja. Ez rossz politika – szögezte le a miniszterelnök. A célját világosan meghatározó, egységes migrációs politikára van szükség – mondta.

Magyarország célja az, hogy megállítsa a migrációt, amíg másoknak az, hogy beengedjék a migránsokat és utána szétosszák őket. “Ezért van szükség arra, hogy a magyar álláspont minél erősebben és érthetőbben jelenjen meg a tárgyalásokon. Erről szól majd a magyar népszavazás is” – tette hozzá a miniszterelnök.

– MTI –
hirdetés