EU-csúcs – Donald Tusk rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcsot fog összehívni november közepére

Brüsszel/Salzburg – Rendkívüli EU-csúcsot fog összehívni november közepére az Európai Tanács elnöke az Egyesült Királyság kilépéséről tervezett esetleges megállapodás megkötése érdekében – ezt ő maga jelentette be szerdán az uniós állam- és kormányfők informális salzburgi értekezletén.

Sajtótájékoztatóján Donald Tusk hangsúlyozta, hogy döntő szakaszukba értek a Brexit-tárgyalások, és bár a rendezetlen kiválás veszélye még mindig nem múlt el, Theresa May brit kormányfő egyes javaslatai pozitív változást mutatnak London hozzáállásában.

Ugyanakkor más területeken, például az ír-északír határellenőrzés ügyében még átdolgozásra szorul a brit álláspont, további egyeztetések szükségesek – mondta.

“Ma talán reménytelibb a helyzet, de ami biztos, hogy az idő egyre fogytán van” – közölte, hozzátéve, hogy még az ősszel le kell zárni a tárgyalásokat, ezért csütörtökön a bennmaradó tagállamok vezetőinek ülésén javaslatot fog tenni egy rendkívül EU-csúcs összehívására.

Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló kedd este azt mondta, hogy az EU kész valamelyest “javítani” az egyik legfőbb vitás kérdésének számító ír-északír határra vonatkozó megoldási javaslatán. “Folyik a munka, tisztázni fogjuk, hogy az Egyesült Királyság többi részéből Észak-Írországba érkező áruk mely köre szorulna ellenőrzésre, és hogy ezt hol, mikor és kik végezhetnék el” – közölte Barnier, akinek szavai szakértők szerint ez az uniós álláspont “lazulására” utalnak.

Tusk érintette a salzburgi találkozó másik fő napirendi pontját, a migrációt is. Kijelentette, a szerdai munkavacsorán sürgetni fogja, hogy vessenek véget az “egymásra mutogatásnak”, annak, hogy míg egyesek a probléma megoldásán dolgoznak, mások azt csak politikai haszonszerzésre akarják felhasználni.

“Az agresszív retorika ellenére is jó irányba mennek a dolgok. Jórészt azért, mert a külső határok ellenőrzésére és a harmadik országokkal való együttműködésre fókuszáltunk, ennek következtében pedig a 2015-ös közel kétmillióról idén kevesebb mint százezerre csökkent az illegálisan érkezők száma” – emelte ki. Rámutatott: ez még a menekültválságot megelőző években regisztrált számoknak is alatta van.

“Politikai haszonszerzés helyett ezért arra kellene koncentrálnunk, ami működik” – fogalmazott.

Az Európai Tanács elnöke végezetül arról is beszámolt, hogy este a tagállamok támogatását fogja kérni az észak-afrikai országokkal való együttműködés fokozásához és egy jövő februári EU-Arab Liga csúcstalálkozó összehívásához.

– MTI –