EU-csúcs – DK: Orbán sikertelenül jött haza Brüsszelből

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) – A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor sikertelenül jött haza a brüsszeli európai uniós csúcstalálkozóról.

 

Vadai Ágnes, a DK elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: amíg a Gyurcsány-kormány a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetés tervezésekor “egymilliárd euró többletet szerzett” az országnak, Orbán Viktornak most azzal kellett szembesülnie, hogy a kohéziós támogatások 20 százalékát elvehetik Magyarországtól.

A politikus szerint a tanulság, hogy a miniszterelnöknek “fel kellene nőnie a feladathoz”, és szabadságharc helyett partneri megállapodásokra törekedni az uniós országok vezetőivel a felzárkóztatási támogatások megőrzése, illetve növelése érdekében.

Az EU-csúcson Magyarország visszautasította az uniós ajánlások egy részét, Orbán Viktor tájékoztatása szerint azért, mert a kormány nem hajlandó feladni azt a célját, hogy az adóterhelés súlypontja a jövedelmekről egyre inkább a fogyasztásra és a forgalomra kerüljön át. Vadai Ágnes szerint azonban a kormány gazdaság- és adópolitikája árt az országnak, ellentétes az emberek érdekeivel, csakúgy mint a szintén uniós bírálat alatt álló plázastop.

A DK ehelyett a bankadó csökkentését és az ágazati különadók kivezetését javasolja, kétkulcsos személyi jövedelemadót vezetne be, a nagy értékű ingatlanokra ingatatlandót, a nagy örökségekre pedig örökösödési illetéket vetne ki – közölte.

Újságírók a dunaújvárosi időközi választás eredményéről kérdezték Vadai Ágnest. Ezen a 4028 választásra jogosult szavazópolgár közül 835-en szavaztak, a legtöbb voksot, 295-öt a Fidesz jelöltje kapta, az MSZP-s jelöltre 283, a DK színeiben induló jelöltre 41 választó szavazott.

Arra a kérdésre, hogy ennek ismeretében a DK-nak nem kellett volna-e visszalépnie és ezzel győzelemhez segíteni a szocialista jelöltet, a politikus úgy reagált: jól látszik, hogy a többség már “az ellenzéki oldalon áll”, a DK célja pedig az együttműködés, az MSZP elnöke viszont nem kereste meg a DK elnökét a visszalépés érdekében, és úgy nyilatkozott, hogy “győzni egyedül is lehet”.

 

 

bbd \ bdó

 

MTI

Címkék: ,


További hírek a Magyarország kategóriából