Ettől lehetett volna több is a brazil portugálon

Ettől lehetett volna több is a brazil portugálon
Rangadóval zárult a „halálcsoportnak” nevezett G jelű kvartett csoportküzdelme: Brazília Portugáliával mérte össze erejét péntek délután.

A csoportküzdelmek legjobban várt ütközete volt ez a derbi, hiszen az Európa braziljainak becézett luzitánok és a világbajnoki cím egyik legnagyobb esélyesének tartott selecao összecsapásától mindenki élvezetes és látványos futballt várt – mindannak ellenére, hogy elméletileg már mindkét csapat továbbjutott a nyolcaddöntőbe.

Csak küzdelem

Az első játékrészben a mérkőző felek produkció elmaradt a remélttől, hiszen főként a két tizenhatos között folyt a játék. Tagadhatatlan, óriási küzdelem folyt a pályán (7 sárga lapot osztott ki a játékvezető), ám ez kicsit kevésnek bizonyult olyan alakulatoktól, akik ha akarják, akkor valóban tudják játszani a futballt. Persze lehetőségek így is akadtak, bár mindkét félnek voltak http://admin-cluster.inform.hu/FCUNG/Content.aspx?category=IM%3ahaon%3asport_special_sportpagehelyzetei, a brazilok álltak közelebb a gólszerzéshez: egy alkalommal Eduardo kapus bravúrja és a kapufa segítsége mentette meg a portugálokat a góltól.

A szünet után a portugál tréner, Carlos Queiroz sokat tett a jobb támadójátékért, aminek meg is lett az eredménye, hiszen több helyzetet is kidolgoztak Ronaldóék, ám szépséghibája a történetnek, hogy a lehetőségek kimaradtak. Az igazat megvallva a folytatás nem hozta tűzbe a szurkolókat, s amikor már szinte mindenki beletörődött a pontosztozkodásba, a csereként beálló Ramires löketét Eduardo hatalmas bravúrral védte. A gólnélküli döntetlen azt jelentette, hogy Brazília az első, míg Portugália a második helyen jutott a nyolcaddöntőbe.

Dübörgő Elefántok

A G csoport másik meccsén Elefántcsontpart Észak-Koreával meccselt. Az afrikaiaknak egy nagyarányú győzelem esetén matematikailag még volt esélyük a továbbjutásra, míg az ázsiaiak a rossz nyelvek szerint nem csak a becsületükért játszottak. Az Elefántok hatalmas lendülettel vetették magukat a játékba, s ennek eredményeképpen hatalmas fölénybe kerültek. A nagy dominanciának a 14. percben megmutatkozott az eredménye, Yaya Touré talált be a koreai kapuba. Továbbra is Drogbáék diktálták a tempót, a labda alig-alig volt az ellenfélnél, akik először a 19. percben jutottak el kapuralövésig. A koreai löket elkerülte a kaput, nem úgy az elefántcsontpartiak válasza: még ugyanebben a minutumban Romaric örülhetett az újabb találatnak. A hátrány tudatában sem váltott nyílt futballra Észak-Korea, így az afrikaiak fölénye továbbra is megmaradt. De az újabb gólra a meccs hajráig kellett várni, ekkor Kalou íratkozott fel a gólszerzők közé, ezzel beállítva a 3–0-s elefántcsontparti sikert. A győzelem ellenére az Elefántok is búcsúztak az észak-koreaiakkal együtt a világbajnokságtól.


Brazília–Portugália 0–0

Durban, Durban Stadion, 62.712 néző, v.: Benito Archundia (mexikói).

Brazília: Julio Cesar – Maicon, Lúcio, Juan, Bastos – D. Alves, G. Silva, Felipe Melo (Josue, 44.) – Nilmar, Baptista (Ramires, 82.), Luís Fabiano (Grafite, 85.).

Portugália: Eduardo – R. Costa, Carvalho, B. Alves, Duda (Simao, 54.) – Danny, Tiago, Pepe (Mendes, 64.), Meireles (Veloso, 84.), Coentrao – Ronaldo.

Sárga lap: Lúis Fabiano (15.), Juan (25.), Felipe Melo (43.), illetve Duda (25.), Tiago (31.), Pepe (40.), Coentrao (45.).Elefántcsontpart–Észak-Korea 3–0 (2–0)

Nelspruit, Mbombela Stadion, 30 ezer néző, v.: Albert Undiano (spanyol).

Elefántcsontpart: Barry – Boka, Kolo Touré, Zokora, Eboué – Romaric (Doumbia, 78.), Yaya Touré, Tiote, Kouassi (Dindane, 64.) – Drogba, Keita (Kalou, 64.)

Észak-Korea: Ri Mjong Guk – Csa Dzong Hjok, Pak Csol Dzin, Ri Dzun Il, Dzi Jun Nam, Ri Kvang Cson – Hong Jong Jo, Ang Jong Hak, Pak Nam Csol, Mun In Guk (Csoe Kum Csol, 67.) – Dzong Te Sze.

Gólszerzők: Y. Touré (14.), Romaric (20.), Kalou (82.)