Nagyvilág

2016.11.17. 09:38

Pszichológia az iskolában: meglepő feladattal növelte diákjai önbizalmát egy tanár

USA - A pedagógus azt szerette volna, hogy a gyerekek higgyenek önmagukban. Elérte a célját, a hatása pedig nem múlt el az évek alatt.

USA - A pedagógus azt szerette volna, hogy a gyerekek higgyenek önmagukban. Elérte a célját, a hatása pedig nem múlt el az évek alatt.

Egy minnesotai matematikatanár különös feladatot adott a diákjainak egy nap. Arra kérte a tanulókat, hogy egy üres papírra írják fel az osztálytársaik nevét. Ezt követően azt mondta nekik, hogy a nevek mellé írják oda a legkedvesebb dolgot, amit az illetőről el tudnának mondani. Az óra végén minden diák beadta a lapot a pedagógusnak. Péntek volt. Hétvégén a tanár elővette a papírokat és elolvasta azokat. Üres lapokat vett elő, majd minden diáknak külön lapra kilistázta, hogy miket írtak róla a többiek. Hétfőn minden gyereknek odaadta a róla szóló papírt. A tanteremben nagy volt az izgalom, a gyerekek sugdolóztak. - Ezt tényleg rólam írták? Nem gondoltam, hogy akárki is kedvel - hangzottak el a következő szavak. A tanár elérte a célját, amely az volt, hogy a gyerekek higgyenek magukban.

Sok évvel később az egyik egykori diák, Mark Eklund elhunyt Vietnamban. A temetést Minnesotában tartották és a legtöbb volt osztálytársa, valamint a tanár is megjelent a búcsúztatón. A temetés után az elhunyt fiatalember édesapja odament a tanárhoz és ezt mondta: valamit meg akarok mutatni. Elővette a pénztárcáját és kihúzott belőle egy összehajtott, megkopott papírt. A kinézetéből ítélve, valószínűleg sokszor összehajtogatták. - A fiam tárgyai között találták. Tudja, hogy mi ez? - kérdezte, majd a pedagógus kezébe adta a papírt. Az a lista volt, amelyet régen Markról írtak az osztálytársai. - Köszönjük mindezt. A fiunk nagy becsben tartotta - mondta Mark édesanyja.

Ezt követően meglepő dolog történt. Az egykori osztálytársak egymás után vették elő a saját listájukat, amelyet valamennyien a pénztárcájukban tartottak, de akadt, aki fotóalbumban őrizte a darab papírt. Egyikük a következőt mondta: Úgy hiszem, mindannyian megőriztük. Hogyan lehetne kidobni egy ilyen dolgot?


Nem minden esetben az a megoldás, amit annak gondolunk. Viszont előfordul, hogy mindez csak utólag derül ki.

 

 

A fiatal nő szerint mindannyian tökéletlenek vagyunk, de éppen ez tesz mindannyiunkat gyönyörűvé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!