Étrendünk döntő jelentőségű

Étrendünk döntő jelentőségű
© Fotó: GettyImages
Debrecen – A helyes táplálkozás olyan, mint egy piramis. A piramis alapját a gabonamagvak képezik. Ezek nagy mennyiségű keményítőt tartalmaznak, melynek elégetéséből nyeri szervezetünk a legtöbb energiát. Ugyanakkor a gabonamagvak fehérje- és foszfortartalma alacsony és nem tartalmaznak elegendő esszenciális – szervezetünk által elő nem állítható – aminosavat, így étrendünk kiegészítésre szorul.

A következő emeletet a gyümölcsök és a zöldségek alkotják. Rendkívül fontos vitaminforrásaink, emellett természetes víztartalmuk és a bennük lévő rost jótékonyan segíti az emésztést. A rost felelős a bélfal mechanikai ingerléséért, ami a táplálék továbbhaladásához szükséges és a vastagbél mikroorganizmusai is hasznosítják, így a megfelelő bélflóra kialakításához is nélkülözhetetlenek. A gyümölcscukrok ráadásul lassabban szívódnak fel, így a vér cukorszintjét is lassabban emelik meg, ami kevesebb inzulin termelését jelenti a szervezetnek.

A harmadik emelet a fehérjeforrások, azaz a húsfélék. Szervezetünk a fehérje építőelemeiből, az aminosavakból építi fel saját fehérjéit, így nem mindegy, milyen minőségű húst eszünk. Fontos a változatos fehérjeforrások kiaknázása, csirke és sertéshús mellett marhát, bárányt, pulykát és vízi szárnyasokat is tartalmazzon az étrendünk. Ne feledjük, hogy a halfélék nélkülözhetetlenek: sok vasat, omega 3 és omega 6 zsírsavat tartalmaznak, melyek szintén esszenciálisak.

A piramis tetejét a cukor, a zsírok és egyéb, kisebb mennyiségben fogyasztandó élelmiszerek képezik.
Közkeletű tévhit, hogy az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy minél kevesebb zsírt együnk! Elegendő zsír hiányában ugyanis a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K-vitaminok) nem képesek kellő mértékben felszívódni, hiánytünetek jelentkeznek.

Honnan kerül az asztalunkra?

Először is, ha messziről szállítják, az drágább árat eredményez, s ha ennek ellenére is olcsón vásároljuk, sejthetjük, milyen minőség lehet.

Másodszor, a nagy távolságból szállított árukat tartósítani kell a szállításkor, valamilyen felesleges – sőt esetleg káros – vegyszer kerül a szervezetünkbe.

Érdemes felkutatni a közeli biogazdaságok, hústermelők egyedi áruit. Az előbb említett érvek mellett még jó néhány szól a környékünkön élő őstermelők kínálata mellett. Soroljuk. Egészséges, nem tartalmaz káros adalékanyagokat, kerüli a növényvédő szerek alkalmazását, nincsenek a környezetre káros utóköltségei, szigorúan ellenőrzött követelmények vonatkoznak rájuk.

A biogazdaságokban az állatokat sokkal inkább természetes életmódjukhoz közeli állapotok közt tartják, s a biotechnológia nem terheli a többi élőlényt jelentős mértékben, s nem utolsósorban ízletes a termék a szó valódi, ma már alig ismert értelmében.

HBN–KE
hirdetés