Etikai kézikönyv készül a reformáció 500 éves jubileumára

Néhány ezer példány kiadása a kezdeti terv
Néhány ezer példány kiadása a kezdeti terv - © Fotó: Tiszántúli Református Egyházkerület
Debrecen – Nagy szükség van a protestáns józanságra ma, amikor gyakorta az esztelen indulat vezérli a cselekedeteket, olykor az egyházon belül is – kapcsolódott Bölcskei Gusztáv a nap igéjéhez a készülő protestáns etikai kézikönyv tervének csütörtöki ismertetésén.

Lukács evangéliumában Jézus meggyógyít egy sorvadt kezű embert, a jelenlévőket pedig esztelen indulat szállja meg, és arról beszélnek, hogy mit tegyenek Jézussal. „Józanságra van szükség a magunk szerepét illetően és tekintetben is, hogy mi a küldetése a teológiának, mi a szerepe egy tartalmas könyvnek” – fűzte hozzá a Református Hittudományi Egyetem rektora. A Luther és a Kálvin kiadók közös gondozású műve egyfajta kézikönyv lesz, ami segíti a keresztény embert a mindennapokban és az élet fordulópontjain való döntéseiben – hallhattuk dr. Fazekas Sándortól. A projektvezető elmondta a várhatóan jövő év első felében megjelenő kötet bár tudományos igényű lesz, nemcsak lelkészeknek és szakteológusoknak, hanem a protestáns egyházak etikai tanítása iránt érdeklődő olvasóknak szánják. Használható lesz az oktatásban.

Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos arról szólt, hogy az ötszáz éve kezdődött megújulási folyamat ezen pontján vissza kell térnünk a biztos értékeinkhez, de a letisztított múlthoz hozzá kell tennünk a magunkét. A reformáció szóban is benne rejlik, a „re”, azaz újra kell fogalmaznunk értékeinket a jelenkori környezetben is értelmezhető, alkalmazható módon.

HBN–HABE