Etetik a vadászok a vadakat

Etetik a vadászok a vadakat
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A Nagyerdőben 12 automata szórót helyeztek ki, de hagyományos módon is rásegítenek.

A megszokottnál sokkal több, csaknem duplaannyi szemes kukoricával segítik a debreceni Nagyerdőben élő vadak áttelelését ezekben a hideg, havas téli napokban a Hajdú Főnix Vadásztársaság tagjai, mint más, enyhébb teleken.

Az állatoknak jól jön az utánpótlás, mert a vastag hótakaró miatt nehezen jutnak más táplálékhoz. – Nagy gondot fordítunk erre; fontos, hogy az őzeket és a vaddisznókat megfelelően etessük – jelentette ki kérdésünkre a szervezet elnöke, dr. Illés Árpád.

Elmondta: a Nagyerdőben 12 automata szórót helyeztek ki, melyek napi 3–5 kiló szemes takarmánnyal örvendeztetik meg az erdő vadjait. Emellett a hivatásos vadászok és a vadásztársaság tagjai (összesen 6-an) is kijárnak etetni, kétnaponta. – Ez más vadásztársaságok munkamódszereit és etetési mennyiségét bőven meghaladja – fogalmazott dr. Illés Árpád. De nemcsak a Nagy­erdőben, hanem a Debrecent északról elkerülő 354-es úttól északra eső területeken (a Szentgyörgy-erdőben, a Monostor-erdőben és a Rákóczi-erdőben) is aktívak, összesen 30 helyszínen végeznek szórást.

A Hajdú Főnix Vadásztársaság elnöke arról is beszámolt, hogy szemlét tartott Debrecen Nagyerdő széli részein, a bel- és külterületi határokon. A hóban felfedezhető állatnyomok alapján arra jutott, hogy sikeres az etetés, alig akadnak nyomok, vagyis a vadak elkerülik a nagyvárost.

OCs


Debrecen - Szakvezetéssel kísért madárhang-ismereti sétára várja az érdeklődőket a Természettár csapata január 20-án a debreceni Parkerdőbe. Akik szívesen megismernék a cinegék, rigók és pintyek énekét a Pálma előtt találkozhatnak a többiekkel, 8 óra 30 perctől. A séta során a madár­etetőket is f...