Ételek, amelyek jótékonyan hatnak

Zöldségekből készült krémlevesek
Zöldségekből készült krémlevesek - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Vannak olyan típusú levesek, amelyek fogyasztása segítik a fogyást, de vajon melyek azok?

A folyadék és zöldség együttes fogyasztása fokozza a teltségérzetet, ha ilyen típusú levessel indítjuk az ebédet, könnyebben jóllakunk, és valószínűleg kevesebbet eszünk utána. Klinikai vizsgálat is igazolta, hogy a rendszeres levesfogyasztók kevesebb kalóriát vesznek magukhoz – még a levessel együtt is –, szemben a levest egyáltalán nem fogyasztókkal.

Krémlevesek, adagok

A leves lehet csészényi (2-3 dl), tányérnyi (3-5 dl), de léteznek fogyókúra és tálalás szempontjából is extrémitások: bográcsnyi halászlé vagy gulyás, cipóban tálalt hagymaleves. A húsos, halas levesek kivételével a leves nem főétel, nem azért esszük, hogy jóllakjunk vele. Az alacsony szénhidráttartalmú zöldségekből készült krémlevesek (cukkini, karfiol, brokkolikrémleves) abban az esetben beilleszthetők az étrendbe, ha a leves sűrűségét a zöldség és nem a habarás, vagyis a tejszín, tejföl és/vagy a liszt képezi. Ezt leginkább akkor tudjuk ellenőrizni, ha mi magunk készítjük a levest vagy kipróbált helyen étkezünk. Vannak olyan krémlevesek, amelyek eleve magas energiatartalmú alapanyagokból készülnek: burgonyakrémleves, gesztenyekrémleves. Ezeket lehetőleg mellőzzük, vagy csak ritkán és akkor is kis mennyiségben fogyasszuk. Húsos vagy halas leveseket önálló ételként is fogyaszthatjuk, tulajdonképpen komplett fogások, értékes fehérjetartalmát a hús, a hal adja. Ha magunk készítjük őket a leveseket, a zöldségekkel mindenképp bánjunk bőkezűen.

HBN


Nemzetközi összehasonlításban édesszájú hírében állnak a magyarok, de ez csak részben igaz
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ha üdítőről van szó, a cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú változatokat is egyre többen választják. Bár nemzetközi összehasonlításban édes­szájú hírében állnak a magyarok, ez csak részben igaz. Egy friss, országos kutatás szerint gyakran eszünk édességet, á...
Ha egy lekvár nyitott üstben készül, kevés hozzáadott cukrot tartalmaz, magas a gyümölcstartalma és hőkezeléssel tartósítják, kézművesnek számít
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egy kutatás szerint a vásárlók kétharmada 10 és 25 százalékkal hajlandó többet fizetni a kézműves termékekért – de mi számít kézműves terméknek? Mindenki azt ír a termékére, amit akar, ellenőrzi bárki is, hogy mi kézműves és mi nem az? Az élelmiszerek esetében van...
Illusztráció
London - A vörös és feldolgozott húsokra kivetett adóval évente világszerte több mint 220 ezer ember halálát lehetne megelőzni és 40 milliárd dollár megtakarítást elérni az egészségügyi kiadások terén - állítják az Oxfordi Egyetem kutatói. A PLoS One című tudományos folyóiratban publikált...