Étel és ital a temetőben: ez az ortodox halottak húsvétja

A rokonok, a pap és a kántor együtt emlékeznek az elhunytakra
A rokonok, a pap és a kántor együtt emlékeznek az elhunytakra - © Fotó: Vmirjáncki József
Körösszakál, Körösszegapáti – A vallási hovatartozás és az elhunytak tisztelete fejeződik ki az ortodox vallásúaknál a halottak húsvétjának megtartásával.

Az ortodox húsvét után egy héttel a vasárnapi misét követően a hívek papjuk kíséretében kivonulnak a temetőbe, ahol elhelyezik a sírokon a magukkal vitt tésztákat, kalácsokat, festett tojásokat, üdítőket és borokat. A papok a kántorok segítségével imádkoznak az elhunytakért. Felsorolják azok keresztneveit. Később megszentelik a hívek által hozott ételeket, italokat és egymást kínálva elfogyasztják azokat.
Közben alkalom nyílik a beszélgetésre is. Az eseményre a távol élők is hazajönnek.

Körösszakálban Ionut Negrau ortodox pap és Moldovan Mircea Calin kántor, a Körösszegapáti ortodoxoknál dr. Origen Sabau esperes és Blága János kántor tartották az ünnepi misét és emlékeztek meg az elhunytakról a temetőben is.

HBN–VJ0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés