Nagyvilág

2008.03.11. 17:47

Nácinak nevezte a Deutsche Bahn vezetőjét - perrel fenyegetik

<p>Németország-Perrel fenyegetik a düsseldorfi zsidó közösségi vezetőt, aki nácinak nevezte a német állami vasúttársaság igazgatóját.</p>

Michael Szentei-Heise, akinek szavait a Rheinischer Post idézte azt mondta, hogy "ha Hartmut Mehdorn a Harmadik Birodalomban töltötte volna be pozícióját, akkor nagy lelkesedéssel deportálta volna a zsidókat."

"A megjegyzések megbocsájthatatlanok és megkértük ügyvédeinket, hogy tanulmányozzák, milyen jogi lépéseket tehetünk" - áll a Deutsche Bahn keddi közleményében.

Németországban egyébként sokan kritizálják az állami vasúttársaságot azért, mert szállítási költségeket számol fel egy pályaudvarról pályaudvarra vándorló kiállítás szervezőinek.

A bemutató épp a náci uralom alatt, 1942 és 1944 között Franciaországból az auschwitzi haláltáborba deportált 11400 zsidó gyerek sorsát mutatja be.
A náci állam akkor a Deutsche Bahn elődjének, a Reichsbahnnak (Birodalmi Vasúttársaság) egy-egy gyerek elszállításáért 25 birodalmi márkát (mai értéken kb. 6600 forintot) fizetett.

A Deutsche Bahn egyébként eredetileg nem engedélyezte, hogy a pályaudvarokat kiállítótérként használják, mert úgy vélte: az túlságosan elvonja rohanó utasok figyelmét.

Később azonban az éles kritikák hatására mégis megadta az engedélyt. A kiállítás januárban a berlini főpályaudvaron nyílt meg és még nyolc másik német városban lesz látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!