Esztárban is hasít a közfoglalkoztatás

Akt.:
Esztárban is hasít a közfoglalkoztatás
© Fotó: Nagyné Kelemen Mónika
Esztár – A mezőgazdaság az alap, erre jött a fazekasság, szőnyegszövés, a szappan-, valamint a térkő készítés.

Fóliasátrakban termesztik a növényeket. Megvan a saját szükségletre való, a felesleget pedig a piacra viszik. A fóliákban a gondos kezek munkája eredményét figyelhettük meg: a paprikák, paradicsomok és egyéb finomságok tömkelege szemet gyönyörködtető látványt nyújt.

Jelenleg 155 közfoglalkoztatott van a településen. Legtöbben – 105-en – a mezőgazdasági programban dolgoznak. A fóliaházas kertészettel, a több mint 3 kilométer hosszú támrendszeres uborkaligettel, valamint 15 hektárnyi külterület földekkel. Ez utóbbi helyen kukoricát, napraforgót és olajtököt termeszt az önkormányzat. De termel még, mi több, fel is dolgozza a saját üzemében a káposztát, a borsót, a hagymát, a paprikát, a paradicsomot, a burgonyát, az uborkát, a padlizsánt, a batátát. Az édesburgonyával három éve foglalkoznak, és igen nagy a kereslet iránta. A kertészeti állomány nagysága közelíti a 7 hektárt, itt intenzív művelés folyik, folyamatosan öntözik a területet, a termesztés gondos odafigyelést igényel.

Saját néven

A zöldségfeldolgozást az Esztári Szociális Szövetkezet végzi, ő vásárolja fel az alapanyagokat, és viszi piacra a készterméket. Minden termékre van piac, főként a környező településeken, továbbá a nagyobb konyhák is vásárolnak tőlük. A település vezetése a közfoglalkoztatási programként szeretne még egy hidegen sajtoló olajüzemet létrehozni, erre 10 millió forint támogatást kaptak a belügyminisztériumtól. Ez az összeg fedezné a teljes eszközállományt. Az üzemet a jelenlegi tervük szerint a központi telephelyükön alakítanák ki. A feldolgozandó alapanyag már megvan.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika (galéria) Fotó: Nagyné Kelemen Mónika (galéria) ©

A termékeket az „Esztár Íze-Java” márkanéven hozzák forgalomba majd.

Tervek még mindig vannak

– Negyedik éve termeljük ki az energiaakácot, aprítjuk és brikettáljuk. Ez a munka nyár végén, ősz elején kezdődik el – tájékoztatta a Naplót Szécsi Tamás polgármester. – Körülbelül 50 főre tehető a helyi sajátosságra épülő programban dolgozók száma, ami annyit jelent, hogy a népi kismesterségekben dolgoznak: a fazekas tevékenység, a szőnyegszövés, a kecsketejes gyógynövényes szappan készítés, a száraztészta-készítés, a térkőgyártás, valamint a pincefalazó-elem gyártása tartozik még ide.
A település vezetése az Ízek Háza épületnél kemencék építését tervezi, ugyancsak pályázati forrásból. A felújítási programban szereplő ólak, raktárak építéséhez a falazó anyagot, a térkövet saját maguk készítik, a fő építőanyag előállítását tehát „házon” belül meg tudják oldani.

Az önkormányzat vásárolt egy faipari gépet, amely segítségével elárusító pavilonok gyártását, kukákat, utcai padokat a házak elé, útbaigazító táblák készítését szeretnék megkezdeni. Ezt a tevékenységet ennek a gépnek a segítségével kívánják végezni.

– Nagyné Kelemen Mónika –