Észak-koreai válság – Szakértő: Észak-Korea mestere a feszültségkeltésnek

Budapest – Észak-Korea mestere annak, hogy a végletekig kiélezze a feszültséget, és amikor a világ az gondolná, hogy “nincs tovább”, előjönnek a diplomáciai megoldás lehetőségei – jelentette ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem Koreai Tanszékének vezetője hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

Csoma Mózes példaként említette, hogy 1994 tavaszán a maihoz hasonló volt a feszültség. Akkor a Clinton-adminisztráció Jimmy Carter exelnököt küldte békeközvetítőként Észak-Koreába, és a tárgyalások rendezték a helyzetet – idézte fel. Phenjan teljesen tisztában van azzal, hogy ha válaszcsapást provokálna ki Amerika részéről, akkor az a rezsim megszűnéséhez vezetne – tette hozzá.

Az egész észak-koreai identitás a történelem során a kínaiaktól, a mongoloktól és a japánoktól elszenvedett sérelmekre épül. Ezért a rezsim azt hangsúlyozza, hogy katonailag erősnek kell lennie az országnak, mert akkor meg tudja védeni magát, vagyis ilyen szempontból a mai a tökéletes állapot – mondta.

A rakétakísérletek és nukleáris próbarobbantások hidegen kiszámított lépések, miközben európai szemmel öntörvényűnek tűnnek – közölte a tanszékvezető.

Arról is szólt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn tárgyal az Észak-Koreát sújtó szankciók szigorításáról, amellyel a többi között megtiltanák a nyersolaj importját és a textiltermékek exportját. Az a kérdés, hogy a vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína miként viszonyul ehhez. Az biztos, hogy a nyersolajstop hónapok alatt teljes káoszhoz vezetne Észak-Koreában – mondta Csoma Mózes.

– MTI –