Észak-koreai válság – Phenjan azzal vádolja Washingtont, hogy háborút hirdetett ellene

Kim Dzsongun észak-koreai vezető kilövési gyakorlatot figyel
Kim Dzsongun észak-koreai vezető kilövési gyakorlatot figyel - © Fotó: AFP / KCNA via KNS / STR
Washington – Phenjan azzal vádolja Washingtont, hogy Donald Trump amerikai elnök háborút hirdetett Észak-Korea ellen.

Az ENSZ tagállamainak és az egész világnak is pontosan emlékeznie kell arra, hogy “az Egyesült Államok hirdetett először háborút Észak-Korea ellen” – fogalmazott újságíróknak a világszervezet New York-i központjában az észak-koreai külügyminiszter. Ri Jong Ho hozzátette, hogy Phenjan fenntartja magának a jogot az ellenlépésekre, köztük amerikai stratégiai nehézbombázók lelövésére, még akkor is, ha azok nem Észak-Korea légterében repülnek. “Mivel az Egyesült Államok háborút hirdetett, minden jogunk megvan az ellenlépésekre” – hangsúlyozta.

Ri Jong Ho emlékeztetett arra, hogy “Trump azt állította, hogy vezetőink már nem sokáig lesznek hatalmon. Ezzel kapcsolatban a lehetséges ellenlépésekre utalva megjegyezte, “majd elválik, ki lesz itt tovább”. A külügyminiszter nem fejtette ki pontosan, hogy mire gondol.

Az észak-koreai politikus szombaton, az ENSZ-közgyűlés ülésszakán elmondott beszédében már utalt az amerikai elnök – szintén az ENSZ-ben elhangzott – keddi megjegyzéseire, és “zavart embernek”, valamint “megalománnak” nevezte Donald Trumpot. Az amerikai elnök ugyanis beszédében azzal fenyegette meg Phenjant: amennyiben az Egyesült Államok arra kényszerülne, hogy megvédje önmagát vagy szövetségeseit, akkor “megsemmisíti” Észak-Koreát.

Washington szombaton B-1B típusú hadászati nehézbombázókat küldött az Észak-Koreától keletre fekvő vizek fölötti nemzetközi légtérbe. A Pentagon akkor bejelentette: ezzel az Egyesült Államok elszántságát akarták megmutatni, valamint egyértelmű üzenetet küldtek Phenjannak arról, hogy az amerikai elnöknek számos katonai lehetősége van a fenyegetés legyőzésére.

– MTI –


Illusztráció - Fellendült a bunkergyártás az Egyesült Államokban
Az észak-koreai atomkísérleteket, rakétateszteket látva egyre többen tartanak egy nukleáris konfliktustól, ezért bunkereket építtetnek. Már aki megteheti. A legolcsóbb ilyen létesítmény - átszámítva - 10 millió forintba kerül. Forrás: rtl.hu. [related-post post_id="3616492"] [r...

Fotó: AFP / Jung Yeon-Je
Japán - A ballisztikus rakétát magyar idő szerint este 11 órakor lőtték ki. Bő két hét alatt ez a második hasonló rakétakísérlet. A BBC beszámolója alapján a rakéta 770 kilométeres magasságot ért el, összesen 3700 kilométert tett meg. A Guardian cikke szerint Hokkaido szigetétől mintegy 2000 kilo...