Észak-koreai válság – Amerikai ENSZ-nagykövet: csak a legerőteljesebb szankciók állíthatják meg Phenjant

Washington – Csakis a legerőteljesebb szankciók állíthatják meg Phenjant – hangsúlyozta Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülésén.

A vasárnap végrehajtott újabb észak-koreai rakétakísérlet miatt összehívott ülésen Nikki Haley felsorolta a világszervezet eddig hozott intézkedéseit.

Rámutatott arra, hogy a 2016 óta hozott szankciók hatástalanok voltak, és az ENSZ BT-nek most már “a lehető legerőteljesebb intézkedéseket kell meghoznia”.

Észak-Korea nukleáris programja “fejlettebb és veszélyesebb, mint valaha” – szögezte le.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kijelentette, hogy Washington nem akar háborút, de “türelme nem végtelen”.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülését azt követően hívták össze, hogy az észak-koreai rezsim kísérleti atomrobbantást hajtott végre, A föld alatti hidrogénbomba-robbantás a hatodik kísérlet volt, a korábbiaknál nagyobb erejű és két erőteljes földrengést is kiváltott.

James Mattis amerikai védelmi miniszter vasárnap rövid nyilatkozatban jelentette be, hogy az Egyesült Államok kész “erőteljes katonai választ adni” az észak-koreai fenyegetésre, Donald Trump elnök pedig vasárnap éjjel Abe Sindzo japán kormányfővel folytatott telefonbeszélgetésében megerősítette: Washington “minden eszközt igénybe vesz”, hogy megvédje szövetségeseit Észak-Koreával szemben.

– MTI –