Észak-koreai válság – A NATO és az EU is elítélte Phenjan kísérleti atomrobbantását

Akt.:
Észak-koreai válság – A NATO és az EU is elítélte Phenjan kísérleti atomrobbantását
© Fotó: npr.org
Brüsszel – Határozottan elítélte a NATO és az Európai Unió az Észak-Koreában vasárnapra virradóra végrehajtott kísérleti atomrobbantást.

Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára közleményében kiemelte: Phenjan a lépéssel ismét “kirívóan megsértette” az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatokat.

A NATO-t aggodalommal tölti el Észak-Korea “destabilizáló viselkedése”, amely fenyegetést jelent a regionális és a nemzetközi biztonságra – fogalmazott.

A főtitkár felszólította az észak-koreai rezsimet, hogy “azonnali hatállyal, teljes mértékben, igazolhatóan és visszafordíthatatlanul” szüntessék be a kísérleti atomrobbantásokat és rakétateszteket, valamint kezdjenek párbeszédet a nemzetközi közösséggel.

A történtekre Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő is reagált, elfogadhatatlannak nevezve, hogy Phenjan a mostani lépéssel ismételten megsértette nemzetközi kötelezettségeit, ami súlyos veszélyt jelent a térség és a világ biztonságára.

Az Európai Unió üzenete világos: Észak-Koreának fel kell hagynia a nukleáris és más tömegpusztító fegyverek, valamint ballisztikus rakéták fejlesztését szolgáló programjaival, és be kell szüntetnie minden ehhez kapcsolódó tevékenységet – közölte Mogherini.

Később Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy az EU kész szigorítani szankciós politikáján, illetve a párbeszéd feltétel nélküli újraindítására szólította fel a távol-keleti országot.

Tusk emellett hangsúlyozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozottabban kell fellépnie, és újabb korlátozásokat kell elfogadnia, ugyanis – mint írta – “a tét már túl magas”.

Észak-Korea arról számolt be, hogy sikeresen tesztelt vasárnap egy hidrogénbombát, amelyet fel lehet szerelni az új interkontinentális ballisztikus rakétákra. A sajtónak nyilatkozó szakértők szerint azonban távolról egyelőre nehéz megállapítani, hogy valóban hidrogénbombát teszteltek-e.

– MTI –


Fotó: cbc.ca
Észak-Korea, Budapest - A dél-koreai hírszerzés még augusztus végén közölte, hogy Észak-Korea újabb atomkísérletre készülődik. Ez be is igazolódott: a phenjani állami tévében szeptember 3-án bejelentették, hogy sikeres robbantást hajtottak végre, földrengés rázta meg a környéket, de a rengés annyira...

Bemutatták az észak-koreai rakétát
Bemutatta az észak-koreai tévé azt a rakétát, amely Japán felett repült át a kedden hajnalban. Az újabb kísérletet elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa, de ez valószínűleg nem rettenti el az ázsiai államot. Phenjan szerint a következő célpont az Egyesült Államokhoz tartozó Csendes-óceáni sziget, G...

Japán felett lőtte át újabb ballisztikus rakétáját Észak-Korea
Hétfő éjjel Észak-Korea kilőtt egy rakétát keleti irányba. A Phenjan közeléből induló ballisztikus rakéta 2700 kilométeres távolságot tett meg 14 perces útja során, átrepült Japán északkeleti része felett és végül a Csendes-óceánba csapódott. A példa nélküli eset után Japánban riasztották a hadsereg...