Észak-Korea újra átlőtt egy rakétát Japán fölött

Akt.:
Észak-Korea újra átlőtt egy rakétát Japán fölött
© Fotó: AFP / Jung Yeon-Je
Japán – A ballisztikus rakétát magyar idő szerint este 11 órakor lőtték ki. Bő két hét alatt ez a második hasonló rakétakísérlet.

A BBC beszámolója alapján a rakéta 770 kilométeres magasságot ért el, összesen 3700 kilométert tett meg. A Guardian cikke szerint Hokkaido szigetétől mintegy 2000 kilométerre csapódott a Csendes-óceánba. Magasabban repült és tovább volt a levegőben, mint az a rakéta, amit augusztus végén lőttek ki.

A középhatótávolságúnak gondolt rakéta messzebbre repült, mint az eddigi összes rakéta, amit Észak-Korea tesztelt. A kísérlet hatására a röppálya közelében élő lakókat felszólították, hogy húzódjanak óvóhelyekre. A szigetország nem kísérelte meg kilőni a rakétát, mivel nem érkezett jelentés olyan kárról, amit a kísérlet okozott.

JAPAN-NKOREA-NUCLEAR-MISSILE

Tokiói utcakép szeptember 15-én | Fotó: AFP / Kazuhiro Nogi

A dél-koreai és az amerikai hadsereg vizsgálja a kilövés körülményeit.

Abe Sindzó japán miniszterelnök „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte a rakétakísérletet. Szerinte országa

soha nem tolerálna ilyen veszélyes, provokatív akciót”.

A rakétakísérlet miatt összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

Forrás: BBC / Guardian


Washington - Észak-Korea újabb rakétakísérlete után péntekre összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülését. Az tanácskozás összehívását a testület etióp soros elnöke jelentette be. A diplomata egyúttal közölte: az ülést zárt ajtók mögött tartják. Donald Trump amerikai elnökö...

Japán felett lőtte át újabb ballisztikus rakétáját Észak-Korea
Hétfő éjjel Észak-Korea kilőtt egy rakétát keleti irányba. A Phenjan közeléből induló ballisztikus rakéta 2700 kilométeres távolságot tett meg 14 perces útja során, átrepült Japán északkeleti része felett és végül a Csendes-óceánba csapódott. A példa nélküli eset után Japánban riasztották a hadsereg...