Esterházy 40 – a debreceni könyvünnepen

Akt.:
A 85. Ünnepi Könyvhét debreceni programjait ismertető sajtótájékoztatón
A 85. Ünnepi Könyvhét debreceni programjait ismertető sajtótájékoztatón - © Fotó: Matey István
Debrecen – Több évforduló és más „időszerűsítő körülmény” keresztezi egymást termékeny módon az idei debreceni könyvhéten.

Az ezekből fakadó különleges találkozások mellett a hagyományokat, közkedvelt értékeket megőrző, ám az újszerűség, a megújulás felé nyitott programkínálatban részesülhetünk a június 12–16-ig zajló sorozatban.

A cívisvárosbeli könyvünnep első különleges apropója, ahogy arra korábbi híradásainkban is utaltunk, Esterházy Péter írói indulásának negyvenedik évfordulója, amely épp egy debreceni, Alföld-folyóiratbeli publikációhoz köthető. Az itteni könyvheti programokat csütörtökön 11 órakor megnyitó Kossuth-díjas író új regénnyel is jelentkezett (Egyszerű történet vessző száz oldal – a Márk-változat).


Esterházy Péter – A lappangó levél. Részlet Várhidi Attila művészeti vezető előadásában a DMK Főnix Diákszínpada produkciójából, melyet a könyvheti megnyitó előtt láthatnak „Esterházy-mániánk: »világ- és szómámor Esterházy Péter eddig megjelent összes szépirodalmi műve alapján«” címmel.


– Az egyik legtöbb nyelvre lefordított magyar író friss kötetét mindenkinek ajánlom a figyelmébe, kitelepített családról szól, megrendítően szép olvasmány. E könyv áll a díszvendég meghívása indoklásának középpontjában – mutatott rá Szirák Péter, a debreceni könyvhét kurátora a keddi programismertető sajtótájékoztatón. A műhöz, illetve Esterházy negyven évvel ezelőtti írói bemutatkozásához kapcsolódik az a beszélgetés, illetve kiállítás, melynek a nyitó napon 16.30-kor lehet tanúja a közönség a Méliusz Könyvtárban.

További részletek a szerdai Naplóban.


A 85. Ünnepi Könyvhét programjai Debrecenben
Debrecen – Az Ünnepi Könyvhét egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat: több mint nyolc évtizedes múlttal, s évről évre töretlen sikerrel és népszerűséggel.


Thuróczy Györgyre emlékeznek a könyvhéten
Debrecen – Az Alföld Színpadnak és egykori alapítójának, Thuróczy Györgynek is figyelmet szentelnek a szervezők az idei könyvhéten: „Gyurka bácsi lemezes ládáját” 12-én 19 órakor nyitják fel az emlékezők a Kölcsey Központban (Főnix Rendezvényszervező Nonprofit kft.).