Estére harmadfokú árvízvédelmi készültség lesz a Zagyván

Vasárnap estére elrendelik a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Zagyván. A tetõzést Jászteleknél hétfõre várják 560 centiméteres vízállással – tájékoztatott vasárnap Lovas Attila védelemvezetõ.

Az elmúlt két nap alatt összesen 22 milliméter esõ esett a Zagyva vízgyûjtõjén. A folyó környékén a sokéves átlagértékhez képest kétszeres mennyiségû hó halmozódott fel, ez is olvadni kezdett, így hirtelen nagyobb mennyiségû víz került a Zagyvába. Egy nap alatt elsõfokúról harmadfokúra emelkedett az árvízvédelmi készültség a folyó Jászberény-Újszász közötti szakaszán. A tetõzés Jászteleknél várható hétfõn este, hozzávetõleg 560 centiméteres vízszinttel – tájékoztatott a védelemvezetõ.

A Zagyva áradására az õszi felülvizsgálatot követõen felkészült a vízügyi igazgatóság. A Jásztelek alatti szakaszon már korábban eltávolították a partmenti akadályokat, javítva ezzel a folyó vízlevezetõ képességét.

A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén a belvizes területek is növekednek, ennek felmérése még folyik. A szivattyúk egy nap alatt körülbelül 1,5 millió köbméter vizet emeltek át a csatornákba. Örményesen harmadfokú készültséget rendeltek el, mert az elvezetõ csatornák itt teljesen megteltek.