Esőzések, földcsuszamlások Kínában – 30 halott, 18 eltűnt

Legkevesebb harmincan meghaltak, tizennyolcan eltűntek Kína déli részén, mert a napok óta tartó heves esőzések földcsuszamlásokat és áradásokat okoztak – közölte a kínai állami média szerdán.

Öt megyében voltak földcsuszamlások után Guangszi régióban. A 30 halálos áldozat mellett a mentőalakulatok még tizennyolc ember után kutatnak. A természeti katasztrófákat a hétfő óta tartó esőzések okozták. Volt olyan település, ahol 12 óra alatt 230 milliméter csapadék hullott.

Laibin városában két diák tűnt el, miután árvizek öntöttek el 65 iskolát kedden éjjel illetve szerda reggel: az özönvíz olyan hirtelen jött, hogy az ár csapdájába került tanulók és tanárok órákig vártak a mentőalakulatok érkezésére. Többen az emeletes ágyak felső részére menekültek a víz elől és ott várták a segítséget.

Az áradások által érintett dél-kínai területeken több mint 800 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Guangsziban több mint 2,1 millió lakost érintett a katasztrófa, és több mint 4200 ház vált lakhatatlanná. A helyi hatóságok 1200 sátrat és 1000 takarót vittek a szerencsétlenül jártaknak.

FH