Esőért szurkolnak a gazdák – megyénkben még megmentheti a termést az eső

Akt.:
Esőért szurkolnak a gazdák – megyénkben még megmentheti a termést az eső
Hajdúböszörmény. Csapadékot, nem pedig jeget és villámlást remélünk, és esőért szurkolunk – fogalmazott Konyári Lajos, a helyi Agrocongressz Szövetkezet elnöke a pénteki határbejáráson

. Hozzátette, Böszörmény határa ennek ellenére országos viszonylatban szinte “oázisnak” nevezhető, hiszen májusban és júniusbban 72-75 milliméter csapadék hullott. A szövetkezet kukoricája például megtermékenyült, ha még egy esőt kap, terem – mondta a vezető. A búza vegyes képet mutat, de 40-50 mázsa termést várnak tőle hektáronként.

 

Ha jön a meleg…

Már a tavalyi év is száraz volt, az őszi vetések későn keltek, ez a tendencia pedig az idei év elején is folytatódott, néhol még a műtrágya sem olvadt el a szárazság miatt – fogalmazott Szabó Sándor, a Hajdú Gazdakör elnöke. – A késő csapadékra a növények úgy válaszoltak, hogy hirtelen szárba szökkentek. A szárazság a kapásnövényeket is “megfogta”; ugyan májusban és júniusban is töltekezhettek, a júliusi esőmentes hirtelen hőemelkedés viszont veszélybe sodorta azokat. Ahol a talaj vízgazdálkodása rosszabb, azokon a területeken a kukorica is sérült. A csőképződmény bibéje még meg sem mutatkozott, de a növény már rázta a pollent – ilyennel még nem találkoztak a gazdák, de biztos, hogy emiatt kevesebb termés várható – mondta a gazdakör elnöke. Két nap alatt megérett a búza – sorolta -, egyik nap még 18-20 százalékos víztartalmat vizsgáltunk a szemekben, amit néhány órán belül kényszerérés követett, mintha egy szárító ment volna keresztül a gabona – ecsetelte a kalászosok érésében a rendkívüli változást.

A hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. igazgatója, Erdélyi Zoltán 2010-ben még természeti csapásról beszélt, hiszen 6-700 hektárnyi területükön vízborítás, abban pedig vízi élővilág alakult ki. A tavalyi év jól zárult, idén pedig hatszáz hektáron öntöznek. Három darab lineár rendszerű öntözőberendezés itatja a kukoricát – láthattuk. A Béke Agrárszövetkezet területén pénteken már hozzákezdtek az aratáshoz, Bodnár Lajos, a szövetkezet elnöke úgy mondta, éjszaka sem állnak le a munkával, hiszen a harmat mennyisége ebben az időjárásban nem számottevő. A gazdák e hét elejére várják a csapadékot – hallhattuk.

 

Fotó: Barak Beáta