Eső is lehet a csíksomlyói búcsú idején

Akt.:
A csíksomlyói búcsú helyszíne pénteken
A csíksomlyói búcsú helyszíne pénteken - © Fotó: Forgács Bernadett
Csíksomlyó – Javában tart a készülődés a 2018-as csíksomlyói búcsú helyszínén, ahová a szervezők százezernél is több résztvevőt várnak.

Az ünnepi szentmise szombaton 12.30-kor kezdődik a csíksomlyói hegynyeregben. A környéken már péntek reggeltől útlezárások és forgalomkorlátozások léptek életbe, amelyek közül van, ami egészen vasárnap délutánig érvényben marad.

A misén több mint százezer résztvevőre számítanak. Az Erdély FM beszámolója szerint a közrendet több mint 250 Hargita és Maros megyei csendőr biztosítja. Péntek reggeltől vasárnap éjfélig közterületen tilos bármilyen kereskedelmi tevékenység a búcsú helyszínének környékén.

cs1Készülődnek, díszítik a szabadtéri kápolnát a holnapi misére. A tévétársaságok is beálltak a kamerákkal, kábelekkel | Fotó: Forgács Bernadett

A meteorológusok szerint akár esős, viharos idő is lehet a búcsú idején. A helyszínen most is borult az égbolt.

Még üres a nyereg. Ide várják a településekről a keresztaljákat. Erős szél fúj, holnapra esőt jósolnak | Fotó: Forgács Bernadett

A búcsú alkalmából Csíksomlyó hegyén, a Nyeregben állították ki a MISERICORDIA installációt, amelyet az Irgalmasság (Misericordia) Szent Évében, 2016. október 13-tól egy hónapon keresztül a római Angyalvár közelében láthattak az odalátogatók.

A műalkotás 12 db háromdimenziós betű révén illusztrálja a Misericordia (Irgalmasság) szót. A betűkön található képek, a populáris megjelenés mellett, mély üzenetet hordoznak. Hátoldalukon a projektben résztvevő magyar, illetve olasz művészek irgalmassággal kapcsolatos reflexiói olvashatóak.

mr1Fotó: Forgács Bernadett

Az installáció a magyar állam ajándéka volt Olaszországnak, Rómának, valamint tiszteletadás a Szentszéknek. Az installáció elkészítését, kihelyezését a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatta – áll a Transindex cikkében.


A Csíksomlyói Búcsú részletes programja

A búcsú hosszú évek óta a magyar katolikusok egyik legjelentősebb zarándoklata, évente több százezer ember vesz részt rajta, hogy elnyerje bűneinek bocsánatát.

2018. május 18, péntek

Este a 19 órakor kezdődő szentmise nyitja meg a pünkösdi búcsút Csíksomlyón, amelyet a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás követ.

2018. május 19. szombat

 • 5.30-tól folyamatos gyóntatás és áldoztatás van a Ferences Kolostor négyszögletű udvarában,
 • Szentmisék reggel 7-kor és 8-kor a kegytemplomban,
 • A kordon a főpapság vezetésével 10.30-kor indul a csíksomlyói Ferences Kolostor elől,
 • Ünnepi Szentmise 12.30-tól a Hármashalom oltárnál (a Kis- és Nagysomlyó hegyek közötti Nyeregben)
 • 19.00 órakor szentmise a Kegytemplomban,
 • Éjszakai virrasztás, Csíksomlyó – Kegytemplom.

2018. május 20. vasárnap

 • Szentmise a Kegytemplomban: reggel 7 és 8 órától
 • folyamatos áldoztatás és gyóntatás a kolostor négyszögletű udvarában
 • 10:30 órakor ünnepi szentmise a Kegytemplomban
 • 19 órától szentmise a Kegytemplomban

2018. május 21., hétfő

 • a szentmisék ünnepi sorrendje a Kegytemplomban: reggel 8-kor, 10.30-kor és 19 órától

2018. május 21. kedd

 • Szent Antal ünnepe – a szentmisék 8.00, 10.30 és 19.00 órától vannak a Kegytemplomban.

Budapest - A csíksomlyói búcsúra és felvidéki sétára utaztat diákokat a Rákóczi Szövetség a hétvégén. A Nagyboldogasszony Zarándokvonattal száz középiskolás utazik, köztük dél-amerikai magyarok, felvidéki és kárpátaljai fiatalok. Ezzel egy időben zajlik a Szövetség Felvidéki Séták elnevezésű közé...

Az Össznemzeti Zarándokvonat Püspökladányban
Püspökladány – A hétvégi, pünkösdi csíksomlyói búcsúba tartó Össznemzeti Zarándokvonat pénteken reggel Püspökladányba érkezett. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz egyesítésével létrehozott, ezer utast szállító szerelvény és közönsége nem mindennapi élményt nyújtott – ezt örökítette meg munk...

Még csendes a csíksomlyói kegytemplom. Rövid a sor a Mária- szobor előtt, ahol a hívek csodáért imádkoznak
Csíksomlyó - Már a 15. században is jelen volt a boldogságos Szűz Mária különleges tisztelete Csíksomlyón. A Szűz-Mária szoborhoz számtalan csodás jelenséget társítanak, ezek legnagyobb részét a 17.-18. században jegyezték fel - olvasható a Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor oldalán. Az egyik le...