Helyi közélet

2014.09.25. 20:01

Álmodó magyarok - Új állandó irodalmi kiállítás nyílt a Déri Múzeumban

Debrecen, 2014. szeptember 25., csütörtök (MTI) - Álmodó magyarok címmel új, állandó irodalmi kiállítás nyílt csütörtökön a debreceni Déri Múzeum Medgyessy emlékmúzeumában.

Debrecen, 2014. szeptember 25., csütörtök (MTI) - Álmodó magyarok címmel új, állandó irodalmi kiállítás nyílt csütörtökön a debreceni Déri Múzeum Medgyessy emlékmúzeumában.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a megnyitón emlékeztetett arra, hogy az irodalmi gyűjtemény korábban a debreceni Borsos-villában volt elhelyezve, amelyet később bezártak. Most kormányzati támogatással sikerült az irodalmi hagyaték egy részét korszerű, interaktív módon bemutatni.

Hozzátette: reményeik szerint ez csak az első lépés, és az irodalmi gyűjteményből mind több lesz majd látható a jövőben.

E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy Debrecenben van az ország második legnagyobb irodalmi gyűjteménye. Örömét fejezte ki, hogy ismét látható a gyűjtemény egy része, amely "történeteket idéz Debrecen irodalmi múltjából".

Az új állandó kiállítás ugyanis - mint azt Angi János, a Déri Múzeum igazgatója kifejtette -, nem Debrecen irodalomtörténetét mutatja be, hanem néhány jellegzetes és máig ható csomópontot emel ki.

Ezek közül megemlítette Csokonai szobáját, amely a mindennapi élet és a költői világ kettősségére épül. A bútorok lebegnek, a projektorokkal létrehozott virtuális terekben virágok nyílnak, madarak csicseregnek, pillangók repkednek, egy lúdtoll pedig szorgalmasan írja a szövegeket - érzékeltette a tárlat különleges látványvilágát az igazgató.

Egy másik teremben a város irodalmi emlékeit a 20. század elején gyűjtő Csokonai Kör kiállítása látható, de megemlékezik a tárlat Oláh Gáborról, Debrecen egyik legjelentősebb szépírójáról, a könyvek termében történeteket olvashatnak a látogatók, a látványok termében kéziratokat, könyveket, irodalmi relikviákat mutatnak be.

Halász János országgyűlési képviselő, volt kulturális államtitkár a kiállítás megnyitóján emlékeztetett arra, hogy 2013. január 1-jétől gyökeresen átalakult Magyarországon a múzeumi rendszer, bekövetkezett a "múzeumi rendszerváltás", amelynek során 19 megyeszékhelyi múzeum és több mint 140 vidéki, kisvárosi múzeum került az önkormányzatokhoz. Az intézmények működtetéséhez 3,5 milliárd forintot adott a kormány, a debreceni Déri Múzeumnak is 100 milliós nagyságrendben jutott forrás - idézte fel.

A város ugyanennyit tett hozzá a működtetéshez, vagyis "Debrecen újra helytállt, példát mutatott" - hangsúlyozta Halász János, megjegyezve, hogy hat megyei jogú város van az országban, amely a mai napig még egyetlen fillérrel sem járult hozzá múzeuma működtetéséhez.

Halász János kitért arra is, hogy a működtetési támogatás mellett a múzeumok szakmai munkáját, a kiállítások rendezését, fenntartását 2013-ban 300 millió, az idén 360 millió forinttal segíti az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Erre a forrásra pályázott sikeresen a Déri Múzeum, és nyert 20 millió forintot az irodalmi kiállításra - fűzte hozzá.

A megnyitón Kobzos Kiss Tamás Kossuth-díjas előadóművész általa megzenésített verseket adott elő.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában