És mondja, mihez ért?!

Akt.:
És mondja, mihez ért?!
© Illusztráció: Dan Kitwood/Getty Images
Budapest – Foglalkoztatási krízis jeleit mutatták ki a kutatók a frissen végzettek körében.

Világszerte több millió frissdiplomás készül belépni a munka világába, olykor olyan alapvető készségek és tapasztalatok hiányában, ami a munkáltatók számára alapelvárás – állítják a Hays szakemberei.

Értelmetlen pazarlás

„Az éveken át tartó tanulást és annak költségeit követően, ez egy értelmetlen pazarlása a tehetségeknek, pénznek és álmoknak. Mégis évek óta azt tapasztaljuk, hogy ez a tendencia félelmeink ellenére sem fog javulni, és sokaknak egyszerűen nem lesznek meg a szükséges készségei ahhoz, hogy kitűnjenek a modern munkapiacon, vagy egyáltalán be tudjanak lépni abba. Így ezek a frissen végzett fiatalok diploma nélkül is elvállalható munkába kényszerülnek, vagy rosszabb esetben a munkanélküliséggel kell szembenézniük” – véli Alistair Cox, a Hays vezérigazgatója.

Míg a munkaadók elvárásai leginkább a gyakorlati- és szakmai tudás birtoklása, addig a valóságban rengeteg hallgató fejezi be tanulmányait releváns szakmai tapasztalat nélkül – a felsőoktatási rendszer felépítése pedig nem a gyakorlati tudásra helyezi a hangsúlyt. A frissen végzettek elhelyezkedési problémája globális szinten is jelen van. Az egyetemeken induló szakok egyszerűen nem fedik a munkaerőhiány igényeit, emiatt nehezen találnak maguknak állást.

Tudás hiányában…

A megfelelő készségek hiánya világszerte probléma. A frissen végzettek releváns tudásának hiánya pedig csak súlyosbítja ezt a tendenciát. Alistair szerint ha nem történnek lépések a probléma kezelésére, akkor komoly gondok adódnak a friss diplomások, a munkaadók és a teljes világgazdaság helyzetére vonatkozóan. A probléma szélesedése új hiányszakmákhoz, vagy akár hiányágazatokhoz is vezethet. – Együtt kell működjenek a munkaadók, a felsőoktatási intézmények, a kormányok illetve a hallgatók. A karrier-tanácsadás bevezetése segítené a tanulókat lehetőségeik felismerésében, és a fontos döntésekben. Túl nagy a fókusz a felsőoktatási rangsorokon, amely arra készteti az intézményeket, hogy minél jobb helyezést érjenek el a besorolásban, ahelyett, hogy minél több lehetőséget biztosítanának a fiatalok számára – mondta.

HBN

Címkék: ,