Érzelmi zsonglőrködés és konditermi gyúrás – így marad fitt Ráckevei Anna

Ráckevei Anna
Ráckevei Anna - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A művésznő most először árulja el, miben látja a teljes és egészséges élet titkát.

Egy színésznő élete nem csak játék és mese, Ráckevei Anna mégis mosolyogva, energikusan igazgatja a Csokonai Színház mindennapjait és áll a közönség elé. Az éjféli büfés vacsora ugyan nem segít a fittség megőrzésében, de az önismeret és a szeretetteljes emberi kapcsolatok igen. A művésznő most először árulja el, miben látja a teljes és egészséges élet titkát.

– Színésznőként állandóan az emberi lélekkel foglalkozom, így kikerülhetetlen, hogy saját magamat ne vizsgáljam, elemezzem folyton. Minden szerephez az kell, hogy még jobban tisztában legyek önmagammal. Folyamatosan kérdőjelekkel bombázom magam, de ez mindenkire igaz, aki a színészi pályát választja. Jóval impulzívabbak vagyunk, mint mások. Az érzéseinkkel dolgozunk, az érzelmeinkkel zsonglőrködünk, emiatt nyitottabbá, sérülékenyebbé válunk. Érzékeny, de strapabíró idegrendszer szükséges az átlényegüléshez, és aki kevésbé erős, az sérülhet, elbukhat a kritikus helyzetekben. Az érzelmeink visszahatnak a testünkre is, így sajnos azt látom, hogy a szív- és idegrendszeri betegségek magasabb százalékban fordulnak elő ezen a pályán. Ugyanakkor önmagunk rendszeres vizsgálata nagy segítséget jelent az önismeret útján. Javaslom mindenkinek, hogy ismerje meg önmagát, figyeljen teste és lelke jelzéseire. Emellett keresse és találja meg azokat a külső segítségeket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy komfortos életet tudjon élni – tanácsolja Ráckevei Anna.

A visszafogottság híve

Hiszi, hogy csak úgy lehet teljes az életünk, ha egészségesek vagyunk. Ha a legapróbb betegséget is tapasztaljuk, máris romlik a teljesítőképességünk, az életünk minősége. Ezért mindenképpen fontos, hogy odafigyeljünk magunkra.

ra01

Fotó: Hevesi Norbert

– Igyekszem egészségesen étkezni: a visszafogottság híve vagyok, kerülöm a szénhidrátokat, de alapvetően nem zárok ki semmit az étrendemből. Azt, hogy hat óra után ne egyek, még nem sikerült megvalósítanom, mert a színházi létformával ezt nehéz összeegyeztetni. Előadás előtt már nem eszem, utána viszont nagyon éhes vagyok, így a vacsora sajnos legtöbb esetben késő estére, éjszakára tolódik. Ahhoz, hogy ne a színházi büfé szendvicsein éljek, hanem naponta ötször, egészségesen étkezzem, nagy önfegyelem szükséges. Bár ezt nem sikerül maradéktalanul betartanom, de odafigyelek a vitaminok, ásványi anyagok pótlására – mesélte.

A konditerem bevált

A színház világa változatos fizikai igénybevétellel jár együtt: a művészeknek olykor egyik pillanatról a másikra akrobatikus mutatványokat, táncokat kell megtanulniuk, így muszáj fittnek lenniük. A Csokonai Színház igazgatónője is odafigyel a testére, neki a konditermi edzés vált be.

– Korábban személyi tréner segítségével edzettem, de bevallom, mióta Debrecenben vagyok, nem jut elég időm a rendszeres testmozgásra és bizony érzem is a hiányát. A sport korábban fontos része volt az életemnek, így azt hiszem, nem halogathatom tovább, ideje újra súlyzót ragadnom. Magamon is észrevettem, hogy korábban magától értetődőnek tartottam a testem működését. Gyorsabban gyógyultam betegség, sérülés esetén, de ahogy telik az idő, egyre nehezebben működnek a fogaskerekek. Ezt mindannyian nehezen vesszük tudomásul és hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. De minél hamarabb rájövünk arra, hogy a kor előrehaladtával több segítség kell a testnek, hogy jól működjön, annál biztosabb lesz, hogy hosszú távon megmarad az egészség és harmonikus öregkort tudunk megélni. Amikor már látható jelei vannak a bajnak, akkor nálam nincs helye a halogatásnak, azonnal külső segítséget kérek. Ezzel párhuzamosan pedig elkezdem magamban is megvizsgálni, hogy mit jelez a testem, mi a bajom a világgal. Azt gondolom, mindenképpen belülről kell kezdeni a tisztulást, a gyógyulást. Ennek egyik alapja emberi kapcsolataink tisztasága: a bizalom, az őszinteség, a szeretet és az elfogadás. Tegyük rendbe a lelkünket, béküljünk ki önmagunkkal és akkor biztos, hogy javulás lesz a testi betegségekben is.

HBN
hirdetés