„Érzékileg csalódás”, élménynek káprázatos

„Érzékileg csalódás”, élménynek káprázatos
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Káprázik a szem és megtorpan az agy a kiállításon.

– A tárlat interaktív, minden kipróbálható, de az érintésre nem lesz szükség – nyitotta meg az Optikai illúziók kiállítást Kovács Adrienn csütörtökön a Kölcsey Központban. A szervező cég kommunikációs munkatársa üdvözölte az első látogatókat, a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola második osztályos diákjait, de kiemelte: a május 24-ig látható tárlat felnőtteket is ámulatba ejt.

Az illúzió élet-halál kérdése lehet a természetben, a Bényei-terembe lépve elsőként a környezetükbe egészen belesimuló állatokat kutathatunk, s nyomban megszerezhetjük az első néhány aha-élményünket. Aztán sorra jönnek a „wow”-ok, miután több percnyi pásztázás után vesszük észre a megfordított szemeket a Mona Lisa arcán. Feltörnek „nahát”-ok, amikor a 3D-s képek előtt hunyorítva kiemelkedik végre egy forma vagy a camera obscurába vagy hologramokra bámulunk.

A kiállítás játékra hív és a világ azon kevés helyszíne közé tartozik, ahol mosolyra fakadunk, amikor ráébredünk, alaposan megtévesztettek.

HBN–HABE


Optikai illúziók – Fedezzük fel az agy és a szem titkait!
Debrecen – Az Optikai illúziók – Fedezzük fel az agy és szem titkait! címmel megrendezett látványos interaktív kiállítás a káprázatok, tévedések és megtévesztések, azaz az optikai illúziók világából kínál ízelítőt.