Értéksziget és cseh sörkert a Debreceni Virágkarneválon

Akt.:
Sajtótájékoztató a 2015-ös Debreceni Virágkarneválról
Sajtótájékoztató a 2015-ös Debreceni Virágkarneválról - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen, 2015. augusztus 13., csütörtök (MTI) – Értékszigettel bővül a Debreceni Virágkarnevál idei programsorozata: a nagyerdei Békás-tó partján 14 hajdú-bihari település helyi értékeivel, hagyományos termékeivel, művészeti csoportjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők – közölte a szervező Főnix Kft. ügyvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, Debrecenben.


Bódor Edit a karneváli újdonságok között említette a horgolt virágok pályázatát, amelyre 150 pályamunka érkezett. A horgolt virágok a Nagyerdő fáit díszítik majd a szombaton kezdődő és augusztus 22-éig tartó karneváli hét időszakában.

A karneváli cseh sörkert is rekordot dönt idén: 10 nap alatt 36 sörgyár 100 féle sörét lehet megkóstolni a Nagyerdőben – hangzott el a tájékoztatón.

Először lesz ott a virágkarneváli menetben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központi zenekara, a Békás-tó partján pedig egy 50 éves tűzoltófecskendőt állítanak ki – jelezte Kovács Ferenc hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgató a tájékoztatón.

Kovács Ferenc | Fotó: Derencsényi István Kovács Ferenc | Fotó: Derencsényi István ©

Takács Attila, az 5. számú Bocskai István Lövészdandár parancsnoka hozzátette: a honvéd helyőrségi zenekar, amely állandó résztvevője a karneválnak, ezúttal rockopera-bemutatót is tart.

Takács Attila | Fotó: Derencsényi István Takács Attila | Fotó: Derencsényi István ©

Ebből kaptak ízelítőt a debreceni Kölcsey központ előtt a sajtótájékoztatóra érkező újságírók és a zenére összegyűlt járókelők: a motorosok kíséretében megérkező Koroknai Árpád énekes az István, a király című rockoperából énekelt a helyőrségi fúvószenekar kíséretében.

Koroknai Árpád | Fotó: Derencsényi István Koroknai Árpád | Fotó: Derencsényi István ©

Az előzetes karneváli hangulatot fokozta egy nagyméretű virágkosár, amelybe a járókelők is beülhettek, kicsit átélve, milyen lehet a virágkocsikon, virágok között részt venni a felvonuláson.

“Debrecenben minden szálláshely elkelt” – mondta a tájékoztatón Komolay Szabolcs, a város kulturális alpolgármestere arra utalva, hogy a karnevál időszakára már nem lehet szállást foglalni a városban.

Komolay Szabolcs | Fotó: Derencsényi István Komolay Szabolcs | Fotó: Derencsényi István ©

A rendőrség felkészült arra, hogy augusztus 20-án megduplázódik Debrecen lélekszáma: a rendezvényeket több száz rendőr, polgárőr, biztonsági őr és közterület felügyelő biztosítja – közölték a szervezők.

– MTI –