Értékpapírt? Ingatlant? Aranyat?

Értékpapírt? Ingatlant? Aranyat?
© Fotó: Getty Images
Debrecen – Mit javasolnak a szakemberek, miben tartsa a megtakarítását az, akinek még van?

Habár tévedni emberi dolog, egy-egy elhibázott döntés a megtakarítások esetében nemcsak bosszúságot, de jelentős anyagi veszteséget is okozhat az embernek. Márpedig a tipikus magyar befektető egyik sajátossága állítólag éppen az, hogy rosszul méri fel a saját helyzetét, illetve kevés információra alapozva, hirtelen hoz a sorsát hosszabb távon meghatározó döntéseket.

Ne kapkodjunk!

„Túl óvatos, és rövid távra szóló tervezés esetén értékes hozamoktól lehet elesni, ugyanakkor, ha túlbecsüljük a tartalékainkat és elmérjük az időtávot, könnyen olyan befektetési forma mellett dönthetünk, ami bizony nem úgy teljesít, ahogyan azt vártuk” – utalt két tipikus hibára Zobor Zsuzsanna, az egyik nagy kereskedelmi bank alapkezelőjének a vezérigazgatója. Szélsőséges példaként azt említette, amikor a jelentősebb hozamot ígérő, de nagyobb árfolyam-ingadozásra hajlamos részvények esetén egy átmeneti visszaeséskor hirtelen sokan akarnak szabadulni a papírjaiktól, éppen ezzel garantálva a kisebb-nagyobb ráfizetést. A szakember óva int attól, hogy hirtelen, leginkább az érzelmeinkre, a napi sajtóhírekre alapozva hozzunk döntést a pénzünk elhelyezéséről anélkül, hogy alaposan utánajárnánk a különböző befektetési lehetőségeknek.

Nyugodtan alhat

Létezik-e ma olyan befektetési terület, ahol minimális rizikó vállalása mellett, viszonylag tisztességes hozamot tud a kisbefektető is elérni? Erre kerestük a választ a jegybank egyik korábbi vezetőjével, aki jelentős kereskedelmi banki és nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. „Itthon ma szinte az egyetlen biztonságos és kockázatkerülő befektetésnek az állampapír számít; aki ilyet jegyez, az pozitív reálkamatra számíthat és nyugodtan alhat” – mondta a névtelenséget kérő jegybankár. A részvénypiac kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a tőzsdén a ma eredménye soha nem jelenti automtikusan a holnap sikerét. Ezért, bár a hazai tőzsde mostanában jól teljesít, a parketten a kockázat is ugyanúgy jelen van, mint a „nagyot szakítás” esélye. A klasszikus bankbetét kapcsán úgy fogalmazott, hogy bár a két százalék körüli éves kamattal nem lehet dicsekedni, mínusz egy százalékos infláció mellett még mindig pozitív reálkamatot lehet elérni. Nulla kockázattal, ami a közelmúlt történései kapcsán különösen fontos szemponttá vált.

Korrigál a piac

Az élénkülő ingatlanpiac kapcsán informátorunk úgy fogalmazott, hogy (mivel van hová) egyelőre korrigál a piac, ő azonban nincs meggyőződve arról, hogy az áremelkedés árrobbanásra vált. – A 4-5 százalékos kamatra nyújtott hitelek (negatív inflációs környezetben) még mindig drágák ahhoz, hogy számottevően élénkítsék a hitelfelvételi keresletet, a bankok sokkal szigorúbban vizsgálják a kockázatot, és persze a potenciális ügyfelek is kétszer meggondolják, hogy eladósodjanak-e – sorakoztatta fel érveit a szakember, elismerve, hogy akinek elegendő készpénze van, annak még mindig érdemes ingatlan-vásárlásban gondolkodnia. A bankár a nemesfémpiac kapcsán is óvatosságra intett. Az aranyról például azt mondta, hogy miközben nem garantál a befektető számára folyó bevételt (kamathozamot és hasonlókat), az árfolyama teljességgel kiszámíthatatlan. „Befektetések dolgában a mai világban nehéz okosnak lenni, de aki portfólióban (többféle befektetési termék együttesében) gondolkodik, az szerintem nagyon nem nyúlhat mellé” – tanácsolta informátorunk.

– Petneházi Attila –


Elkerülendő a csapdát

  • Ne sajnáljuk az időt a tájékozódásra
  • Érdemes szakember tanácsát kérni
  • Legyen gyanús a túlzott hozamígéret
  • Figyeljük a napi gazdasági folyamatokat
  • Ne hagyjuk, hogy az érzelmeink döntsenek
  • A megtakarítási célt határozzuk meg
  • Megfelelő időtávot rendeljünk hozzá
  • Tájékozódjunk a garanciális elemekről