Értékes tanácsokkal látták el a pályakezdés előtt álló hölgyeket

Akt.:
Értékes tanácsokkal látták el a pályakezdés előtt álló hölgyeket
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Az egyetemi, vállalkozói vagy vállalati szférában nőként való érvényesülésről, a munkaerőpiaci nehézségekről, valamint a karrier és a család összeegyeztetéséről is szó esett a „Nők a munkaerőpiacon” című kerekasztal-beszélgetésen, melyet a Magyar Közgazdasági Társaság Debreceni Szervezete rendezett, és ahol három sikeres nővel találkozhattak a fiatalok.

A győzelem alaptételei

– A karriert építő nő a közvélekedés szerint gyanús, aki vélhetően elhanyagolja „eredeti” hivatását, az anyaságot – mondta Dajnoki Krisztina, a Debreceni Egyetem Vezetési- és Szervezéstudományi Intézet igazgatója. Hozzátette, kellő elhivatottsággal, valamint a karrier és az anyaság közti egyensúly megteremtésével mindkét élethelyzetben boldogulhatnak. Egyes kutatások szerint a nők képesek jobban elviselni a munkával járó problémás helyzeteket, alkalmazkodni a változó környezethez, de a munkahelyükhöz is jobban ragaszkodnak, mint a férfiak – számolt be, arra biztatva a megjelenteket, hogy ne „az árral sodródjanak”, hanem tudatosan tervezzék életpályájukat. – Mindig lesznek akadályok, de próbáljuk meg maximálisan véghezvinni azt, amit elképzeltünk – tanácsolta Somné Soós Judit, a Vintage World ügyvezetője, hozzátéve, a kitartás, a szorgalom és a fejlőni akarás is a győzelem alaptétele.

Női nehézségek

Kocsik-Marossy Virág, a BT ROC Kft. Service Delivery üzletágának vezetője beszámolt arról, hogy vezető pozícióban lévő nőként sok nehézség éri munkája során. Az ő területén mindössze 24 százalék a női vezetők aránya. – Előfordulhat, hogy az idősebb generációból érkező férfiak nem szeretik, ha nő mondja meg nekik, mi a feladatuk – magyarázta, hozzátéve, hogy tovább kell lépni.

– Mindig a család legyen az első, de az otthonunk és a munkahelyünk mellett magunkról is fontos gondoskodnunk. Menjünk el edzeni, futni vagy üljünk le olvasni. Sokan elfeledkeznek erről, pedig szükséges az egészséges fejlődés és a lelki egyensúly megtartásában. Szabadidőnkben barátokra is próbáljunk időt szánni. – A kötelező 40 év munkaviszony összesen 15 ezer nap megvalósítani önmagunkat. Kezdjétek el időben – tanácsolta a fiataloknak.

HBN-FL
hirdetés