Értékelés: Eurovízió – A húsz döntős dal

Freddie
Freddie - © Fotó: hirado.hu
Debrecen – Szombaton rendezik meg az Eurovíziós Dalfesztivál 2016-os kiírásának döntőjét. Sokak szerint a korábbiaknál visszafogottabb az idei felhozatal, mégis okoztak nagy meglepetéseket az elődöntők: több esélyes dal sem jutott tovább.

Kezdjük az első elődöntősök elemzését.

1. Az azerbajdzsáni Samra nem biztos, hogy a tiszta hangja miatt jutott tovább, de az igen, hogy a Miracle című száma, ami úgy hangzik, mintha Beyoncé és Taylor Swift duettezne, mind a ketten a saját stílusukban, eléggé nagy sikert aratott. Nem lenne nagy csoda, ha ő nyerne.

2. Az orosz Szergej Lazarev sokak szerint a legesélyesebb, hogy megnyerje ezt a versenyt. A You Are The Only One című számában minden megvan, ami kell; hang, látványelem, ritmus, dallam és szöveg. Nem te lennél az egyetlen, aki meglepődne, ha nem lenne benne legalább a TOP 5-ben.

3. Azt már tudjuk, hogy a twitterezők kedvence a holland Douwe Bob volt, hiszen az élőadás ideje alatt a Slow Down című számot retweetelték a legtöbben. Reméljük, Bob nem lassít le a döntőben sem. Esélyes ő is a TOP 5 –re.

4. Lehet utálni és lehet imádni is Freddie-t, de azért vegyük figyelembe azt, hogy ebben az évben ő az az úttörő, aki Magyarországot képviseli. Fogjunk hát össze egy kicsit és szurkoljunk együtt neki, hiszen a Pioneer című száma eléggé fülbemászó. Ezen kívül pedig az élőadás alatt a második legtöbbet retweetelt zene volt, ami azt jelenti, hogy talán lehet némi esélyünk. Több versenyző (és persze a közönség) szerint is van sansza a győzelemre.

5. A horvát Nina Kraljić számán, a Lighthouse-on lehetett volna még mit csiszolni. A sok hamis hangot és a kissé erőltetett éneklést hallgatva az ember rögtön arra gondol, hogy egy rossz világítótorony fényét követte ez a lány.

6. Az osztrák ZOË francia nyelvű Loin d’ici című száma talán a legdallamosabb ének volt a keddi adásban. Hajrá!

7. Az örmény Iveta Mukuchyan, szép nő és a hangja is különleges, de a LoveWave dala a szövegével ellentétben nem túl erős. Nem sikerült elérnie, hogy mindenki szerelem hullámain lovagoljon miatta.

8. A cseh Gabriela Gunčíková dalának, az I Stand–nek a refrénje elég erős, de az egész dal mintha csak úgy elveszne a semmiben.

9. A ciprusi Minus One együttes Alter Ego cím száma dallamos és pörgős, bár lehet, nem mindenkinek jön be ez a stílus, és még egy másik énje sincs, akinek tetszene. Az viszont tagadhatatlan, hogy ez a dal nagyon felpörgette az estét.

Egyébként a dallama egy kicsit hasonlít a Puskás Peti együttese, a The Biebers által énekelt Sorry című számra.

10. Értem én, hogy a máltai Ira Losco babát vár, és úgy érzi, képes akár a vízen is járni, de a Walk on Water című száma arról nem tett tanúbizonyságot, hogy az éneklés is megy neki. A dala nem tartozik a legnagyobbak közé, és inkább kiabál, mintsem énekel. A refrén dallama amúgy kétségkívül nagyon ütemes, de az énekest mintha nem találták volna el hozzá.

A nézők nagy meglepetésére három nagyon erős és nagyon esélyes nóta nem jutott tovább. Lidia Isac Falling Stars című dalát például éppen olyan esélyesnek találták, mint a tavalyi Polina Gagarina által énekelt A Million Voices című számot. Sajnos a moldovai énekesnő idén csak egy hullócsillag volt. A san marinói Serhat lágy és dallamos I Didn’t Know száma nagy kérdőjel, miért nem jutott tovább, beférhetett volna a top 10-be. Greta Salóme dala, a Hear Them Calling, bár csodás előadással társult, és a hang meg a dallam is a helyén volt, sajnos nem mindenki hallotta meg a hívó szavát.

A második elődöntőben már lényegesebben kevesebb volt a tehetséges énekes, de persze csütörtökön is kialakult a tíz továbbjutó listája.

1. A grúz Nika Kocharov és együttese, a Midnight Gold című dallal jutott tovább, ami főleg az előadásmódnak volt köszönhető. A srác hangja a helyén van, de ez a stílus nem mindenkinek jön be.

2. Az ausztráliai Dami Im által énekelt Sound Of Silence nem volt éppen csendes. A sok magas hanggal kicsit elvitte a kellemes zenét az énekesnő.

3. Az ukrán Jamala dala, az 1944 az elején egy kis törökös betéttel indul, de aztán a fülbemászó lágysága és dallamossága megfogja az embert. Csak ne zihálna annyit éneklés közben. 1944 százalék, hogy benne lesz a top 10–ben!

4. A szerb ZAA Sanja Vučić száma Goodbye szintén fülbemászó. Meglepetés lenne, ha a 15. hely felett végezne.

5. A lengyel Michał Szpak dala, a Color Of Your Life kellemes csalódást okozott. A szám elején nem reménykedik semmi jóban az ember, de a refrén egyszerűen megnyerő. Színt hoz a világba.

6. A litván Donny Montell énekes eddig az éjszakáig várt, hogy végre előadhassa az I‘ve Been Waiting For This Night című számát – és vele együtt nekünk is megérte várni, újabb esélyes zenével találkoztunk.

7. A lett Justs Heartbeat című daláról az jön le, hogy Lettország idén nem kívánt újítani, ami a stílust illeti. Animata férfi megfelelőjét küldték ki most, tavaly ugyanez volt a Love Injected előadásmódja. Állj egy helyben, próbálj meg énekelni valamit a dal elején és végén, a refrént pedig ordibáld el.

8. Az izraeli Hovi Star dala, a Made of Stars nagyon kellemes és lágy nóta. Még az énekes hangja is tűrhető. A végére indul be igazán, a dal nagyon jó ütemben adagolja saját magát. Mindenképpen top 10 esélyes.

9. A belga Laura Tesoro által előadott What’s The Pressure nagyon dallamos, ezen kívül viszont nem sok esélyt láttak arra, hogy továbbjusson, de mégis megtörtént. Nem tudni, milyen nyomás hatására idézi meg ez a dal a régi idők stílusát, de nagyon is hatásosnak bizonyult.

10. Nem szándékosan, de utoljára maradt a bulgár Poli Genova száma, az If Love Was A Crime, ami kétségkívül az este legjobb dala volt. Szerelem első hallásra.

Természetesen ebben az adásban is érte csalódás a nézőket, hiszen a jóképű ír Nicky Byrne, aki a Sunlight című dalát adta elő, illetve a dán fiúk, a Lighthouse X sem jutott tovább a hatalmas sikert aratott Soldiers Of Love című dalukkal.

– Nádasdi Edina –
hirdetés