Összefoglaljuk mindazt, amiről a csütörtöki közgyűlésen szó esett

Akt.:
Összefoglaljuk mindazt, amiről a csütörtöki közgyűlésen szó esett
© Fotó: Matey István
Debrecen – Éjszakai alkoholtilalom lép életbe a Sámsoni úton, a menekülttábor környékén.

– Azzal, hogy a helyi és a vidéki buszok megállóit, valamint a 4-es főutat levisszük a föld alá, a felszínt vissza tudjuk adni a gyalogosoknak, akik egy nagy megújult parkon keresztül érhetik majd el a főpályaudvart – jelentette ki a közgyűlésen dr. Papp László polgármester, akkor amikor beszámolt a Petőfi tér déli részére tervezett főpályaudvar tervezésének állásáról. Hozzátette: a lesüllyesztésre azért van szükség, mert a Nagyállomás előtti területet csak autóbuszból jelenleg naponta 1151 használja. A személyautók elhelyezésére egy 360 férőhelyes parkolóház fog szolgálni. A beruházás költsége eléri majd a 21 milliárd forintot.

Csendet, rendet!

Elfogadták a képviselők azt az előterjesztést, melynek értelmében a Sámsoni úti menekülttábor környékén este 10 és reggel 6 óra között a boltokban tilos lesz alkoholt árulni, a vendéglátóhelyeket pedig ebben a napszakban zárva kell tartani. A dolog mögött az húzódik meg, hogy évek óta egyre több panasz érkezik a Sámsoni út környékén lakóktól a város vezetéséhez és a rendőrséghez az ottani üzletekre, szórakozó helyekre. A polgárok azt mondják, hogy ezek körül éjszaka nagy a jövés-menés, a vendégek által okozott zaj zavarja pihenésüket.

Meddig még?

A vitában Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik képviselője azt kérdezte a polgármestertől, hogy mikor zár be a Sámsoni úti menekülttábor? Azt a választ kapta, hogy még nincs pontos dátum, – a kormány dönt – de már az is nagy eredmény, hogy a déli határt védő kerítésnek köszönhetően jelentősen visszaesett az itt tartózkodók létszáma. A múlt heten már csak 270 menekült volt itt.

Enyhébb szabályok a hajléktalanokra

Módosították a hajléktalanokra vonatkozó 2013-ban elfogadott rendeletet. Részben enyhítették a korábbi szabályokat, néhány esetben kisebbek lettek a védőtávolságok. A szabályozás értelmében továbbra is jogellenes az „életvitelszerű közterületi tartózkodás” a nagykörúton és Nagyerdei körúton belül, a köznevelési, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, az egészségügyi intézmények bejáratától számított 200 méteren, valamint a sport- és kulturális létesítmények bejáratától számított 100 méteren belül – ez utóbbi eddig 200 méter volt. Ugyancsak tilos az „életvitelszerű közterületi tartózkodás” a parkokban, sétányokon, játszótereken és azok határvonalától számított 100 méteren belül – eddig ez 200 méter volt -, a menetrend szerint közlekedő autóbusz-, trolibusz-, és villamosjáratok megállóiban, valamint azok határvonalától számított 50 méteren belül.

A vita során Varga Zoltán, a DK önkormányzati képviselője hevesen tiltakozott, mondván kirekesztés helyett inkább segíteni kellene a szegényeket.

Személyi döntések

Október elsejétől Csősz Imre helyett, Halász D. János korábbi alpolgármester vezeti egy évig a Simonffy utcai Ifjúsági Házat. Az eddigi ügyvezető visszatér a cselgáncshoz, sportbíróként fog dolgozni.

A Vojtina Bábszínházat immáron 22 éve irányító Asbóth Anikó legújabb vezetői pályázatát nyertesnek nyilvánították, ezután is ő vezetheti az intézményt.

HBN-OCs


Védett lesz a Nagyállomás
Debrecen – Lényegében nem változik majd a Nagyállomás a főpályaudvar építése során.


Ez történt a debreceni közgyűlés szeptemberi ülésén
Debrecen – Rendes ülését tartotta 9 órától Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése. A képviselők ma 34+4 napirendi pontot tárgyaltak. Élő tudósításunk a helyszínről!