Erősíteni a belső fogyasztást

Akt.:
A termesztés fenntartásának és bővítésének korlátja a kézi munkaerő hiánya
A termesztés fenntartásának és bővítésének korlátja a kézi munkaerő hiánya - © Illusztráció: ÉKN-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A korábbi években az alma felvásárlási ára igen hullámvasútszerű tendenciát mutatott, nem kevés fejtörést okozva ezzel a megyei gazdálkodóknak. Azért, hogy az árak hosszabb távon kiegyenlítettebbé váljanak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyeztetésre hívta az ágazat résztvevőit.

Szervezetlen piac

A tanácskozás célja azon túl, hogy megelőzze az idei anomáliákat, egy hosszabb távra szóló stratégia konszenzusos egyeztetéséről is szólt. A tárgyaláson részt vevő felek szerint a legégetőbb kérdések a következők: a „hadra fogható” munkaerő hiánya; a piac viszonylagos szervezetlensége; erősítésre szorul az iskolagyümölcs-program és az alma közétkeztetésben betöltött szerepe; szigorúbb szabályozást kellene bevezetni a hazai piac védelmében, a külföldi áruk behozatalával és a kereskedelmi láncok működésével szemben; gyenge a támogatási rendszer hatásfoka.

– A közfoglalkoztatási rendszer az agráriumtól vonta el a munkaerőt, ezt a hiányt valamilyen úton-módon pótolni kell. A termesztés hatásfokának fenntartásának és bővítésének korlátja jelenleg a kézi munkaerő hiánya. Jelentősen növelni kellene a belső fogyasztást, aminek eszköze lehet a hazai közintézmények ellátásának bővítése, különböző promóciós és marketing kampányok révén – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei igazgatóságának részéről Máté János.

Támogatási rendszer

Rácz Imre, a NAK megyei elnöke hozzátette: az erősen tőkehiányos gazdálkodók infrastrukturális beruházásait egy gyorsan és könnyen hozzáférhető támogatási rendszer kiépítésével lehetne meggyorsítani. – A versenytársakkal szembeni hátrányunk mérsékelhető lenne egy ÁFA-csökkentéssel, elfogadva a gyümölcs státuszát, mint alapvető élelmiszer. Érdemes lenne megvizsgálni, hogy az Európai Unió jogi rendszerébe hogyan illeszthető be valamilyen módon az exportszubvenció (a kivitelt támogató, az exportőrök bevételét kiegészítő költségvetési támogatás azért, mert e nélkül a hazai értékesítéshez viszonyítva a kivitel veszteséges lenne, a szerk.) – fogalmazott lapunknak Rácz Imre.

– Sokat javítana a piaci helyzeten a kölcsönös bizalmon és garanciákon alapuló, több évre szóló együttműködési szerződés, mely optimális esetben már felvásárlási árat is tartalmazna. Ehhez viszont elengedhetetlen a gazdák közötti szervezettség és a bizalom erősödése – közölte Rácz Imre, a NAK megyei elnöke.

TG


Információ

Egy régi közmondás szerint: „napi egy alma – az orvost távol tartja”. Tény, hogy ez a gyümölcs minden porcikájában különösen értékes táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A és B vitamin-, folsav-, kalcium-, magnézium-, kálium- és kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be), kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet.