Erős földrengések egy indiai-óceáni szigeten

A Richter-skála szerint 6.4-es erősségű földrengés rázta meg kedden az Andaman-szigeteket, amely Indiához tartozik, és az Indiai-óceánon, az indiai szárazföldtől ezer kilométerre, keletre található.

Mérések szerint a rengés epicentruma 127 kilométeres mélységben volt, a szigetek központjától, Port Blair-től 120 kilométerre. Áldozatokról és károkról egyelőre nincs hír.

Az Egyesült Államok csendes-óceáni cunami központja azt közölte, hogy a rengés következtében kialakulhat szökőár, az epicentrum közelében. Az intézet közleménye szerint pusztító és kiterjedt cunami nem lehet, viszont az epicentrum száz kilométeres körzetén belül kialakulhatnak lökésszerű, nagyobb hullámok. Helyi jelentések szerint nem volt szökőár az Indiához tartozó szigeteken.

Az Andaman-szigetekinél valamivel gyengébb, a Richter-skála szerint 6.1-es rengés volt hétfőn a világ másik részén, Costa Ricában. Az Egyesült Államok Földtani Intézete szerint a rengés a közép-amerikai ország fővárosától 74 kilométerre délnyugatra, viszonylag kis mélységben, 29 kilométerre a földfelszíntől pattant ki. Ennek ellenére egyelőre nincs hír áldozatokról és károkról Costa Ricából.

– Független Hírügynökség –