Erős földrengés Kínában – 67 halott

Legkevesebb 67 ember életét vesztette, amikor helyi idő szerint szerda reggel a Richter-skála szerinti 6.9-es erősségű földrengés rázta meg Kína nyugati, Tibettel szomszédos Csinghaj tartományát.

Kínai hírügynökségi jelentések szerint a területen több lakóépület is összeomlott és rengeteg ember rekedt a romok között. Az első rengést ráadásul erős utórezgések követték.

Az érintett területre katonákat vezényeltek, hogy segítsenek megmenteni a ledőlt épületek romjai közé szorult embereket. A környéken a rengés következtében rövid időre megszakadt a telefonösszeköttetés. Megrepedezett egy közeli duzzasztógát is.

Az amerikai földrengéskutató intézet szerint a föld helyi idő szerint reggel 7:49-kor mozdult meg. Epicentruma Golmud településtől 380 kilométerre dél, délkeletre a Himalája területénél, 46 kilométerrel a földfelszín alatt volt. Az első földmozgás óta három jelentősebb utórezgést is észleltek, a legerősebb 5.8-as volt. A kínai hatóságok egyébként az amerikaiaktól eltérően az első rengést 7.1-es erősségűnek jelezték.

Az érintett régió ritkán lakott, főleg mongol és tibeti származású pásztorok élnek itt. Illetve azok, akik az erre található szén-, ón- és ólombányákban dolgoznak. A legnagyobb város a földrengés központjától mintegy 30 kilométerre levő Jusu. A településen, illetve környékén 80 ezren laknak.

A térségben egyébként gyakoriak a földrengések. Legutóbb tavaly augusztusban rengett Golmud környékén a föld. A Richter-skála szerint 6.2-es földmozgásban akkor körülbelül 30 épület omlott össze, de senki nem vesztette életét. 2008 májusában viszont 87 ezren haltak meg a szomszédos Szecsuán tartományban egy 8-as erősségű földrengésben.

– Független Hírügynökség –Sporthírek