Érkeznek a kisebb méretű kukák

Érkeznek a kisebb méretű kukák
© Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Kormányrendelet tette lehetővé, hogy immár kisebb kukákat is használhatnak a jogosultak.

„Annyit fizetsz, amennyit szemetelsz” – ez az elv érvényesül abban a kormányrendeletben, amely január elsejétől lehetővé teszi az ingatlant egyedül használó lakónak, hogy kisebb kukát is választhasson az általános 120 literesnél.

Ez a régóta áhított arányosítás különösen az időseknek és egyedülállóknak kedvez, ők voltak ugyanis a leghangosabb szószólói annak, hogy nem igazságos a korábbi rendszer, amely minden ingatlanhoz egyformán egy 120 literes kukát és egységes költséget rendelt. Egy idős vagy egyedül élő ember ugyanis közel sem „termel” annyi szemetet, mint egy négytagú család, nekik kisebb, 60, 80 literes edényzet is elég – érveltek. A gyakorlatban a különböző méretű kukák rendszere még nem mindenhol takar ténylegesen kisebb gyűjtőedényzetet.

A Hajdúságban lesznek ilyenek, a bihari térségben egyelőre matrica jelzi majd a 120 literes gyűjtőedényzeten, hogy az ingatlantulajdonos hány kiló kommunális hulladék után fizeti az elszállítás szolgáltatásának díját. Az önkormányzatoknak kell igazolniuk, ki a jogosult a kedvezményre.

– HBN -​
hirdetés