Ericsson: jelentősen felgyorsulhat a tartalomletöltés

Budapest – Az elérhető leggyorsabb technológiánál 66 százalékkal is gyorsabb lehet a tartalomletöltés a jövőben annak eredményeként, hogy az LTE-hálózatokon is elérhetővé vált másodpercenkénti 1 gigabit (Gbps) adatátviteli sebesség – derül ki az Ericsson legfrissebb, egész világra kiterjedő mobilitási jelentéséből.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott összegzés szerint az 1 Gbps sebességre képes eszközök megjelenése 2016 második felében, először Japánban, az Egyesült Államokban, Dél-Koreában és Kínában várható, majd ezt követően rövidesen a többi piacon. Az Ericsson megjegyezte: 2016 első negyedévében világszerte 150 millióval nőtt az LTE-előfizetések száma és elérte az 1,2 milliárdot.

A jelentésből kiderült az is, hogy részben az okostelefon-előfizetések számának folyamatos emelkedése miatt, 60 százalékkal emelkedett a mobil adatforgalom 2015 és 2016 első negyedéve között. Kiemelték: a tizenévesek generálják a legnagyobb wifi és hálózati együttes adatforgalmat, az okostelefon-alapú videostreaminghez használt adatforgalmuk 15 hónap alatt 127 százalékkal emelkedett.

A jelentés készítői úgy látják, hogy a mobil adatforgalom Indiában 2021-re a jelenlegi tizenötszörösére nő, az Egyesült Államokban pedig – annak ellenére, hogy fejlett piacról van szó – már 2016-ban további 50 százalékkal emelkedik.

Az Ericsson kiemelte: az összekapcsolt eszközök aránya is jelentősen nő, az IoT (Internet of Things) kapcsolatok bővülése terén Nyugat-Európa jár majd az élen. A növekedést elsősorban a hatósági szabályozás ösztönzi, például a közüzemi okosmérők bevezetése, vagy az EU területén 2018-ban életbe lépő irányelv, miszerint minden új autót okos segélyhívó (e-Call) rendszerrel kell felszerelni. Az előrejelzések szerint 2021 végére 28 milliárd eszköz kapcsolódik majd egymáshoz világszerte, amelyből 16 milliárd IoT, világhálóra csatlakozó eszköz lesz.

– MTI –