Eric, az Angolna a Duna Arénában úszik

Bízunk benne, hogy Eric Sydney óta jobban úszik
Bízunk benne, hogy Eric Sydney óta jobban úszik - © Fotó: AFP
Budapest – Az olimpián a medencébe majdnem belefulladt Moussambani is eljön a magyar fővárosba októberben.

Eric Moussambani, azaz Eric, az Angolna, a sydneyi olimpia egyik legnagyobb sztárja, rajtkőre áll a Duna Arénában az úszóvilágkupa-sorozat budapesti állomásán, ahol két bemutató futamban is megméreti magát – jelentette a Magyar Távirati Iroda.

Torghelle is úszik

A magyar szövetség tájékoztatása szerint az idén 40 éves, egyenlítői-guineai Moussambani október 4-én a maguk sportágában eredményes magyar sportolókkal versenyez majd. Vetélytársai lesznek az idei téli olimpián a váltóval aranyérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándor, az olimpiai és világbajnok tornász Berki Krisztián, a tavalyi Év sportolója, a gátfutó vb-bronzérmes Baji Balázs, a nemrég a cross­fit-világbajnokságon nagy meglepetésre ezüstérmes Horváth Laura, az olimpiai bronzérmes, vb-ezüstérmes párbajtőrvívó Somfai Péter, a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes birkózó Veréb István, és végül, de nem utolsósorban a magyar futball egyik legelnyűhetetlenebb csatára, a válogatottban 42 mérkőzésen 11 gólos Torghelle Sándor.

Második úszása október 6-án lesz majd, amikor a magyar úszóklubok által felkészített olyan felnőttekkel verseng, akik nemrég ébredtek rá, hogy „sosem késő megszerezni az akár a túlélést garantáló úszótudást”.

Moussambani a 2000-es nyári játékokon szabadkártyával indulhatott el 100 méter gyorson, és emlékezetes, egyúttal emberfeletti küzdelem végén, csaknem kétperces idővel teljesítette a két hosszt. Moussambani – aki a 200 gyors győztes idejénél is hét másodperccel lassabban ért végig a távon – igazi hőssé vált, az úszásáról készült felvételeket több száz millióan nézték meg, s hatalmas népszerűségre tett szert.

A jelenleg hazája úszó szövetségi kapitányaként dolgozó szakember – mint kiderült – a sydney-i versenyig soha nem úszott 50 méteres medencében, hazájában ugyanis egy hotel 13 méter hosszú fürdőjében gyakorolt. Ismertsége révén viszont azóta nagyban változtak a sportág körülményei Egyenlítői-Guineában, ahol ma már két nagymedence is van.

„Egyedül edzettem, ráadásul nem volt semmilyen tapasztalatom. A medence csupán egy órán keresztül volt szabad, azon kívül folyókban és a tengerben gyakoroltam. Egy halász mutatta meg nekem, hogyan használjam a karjaimat és a lábaimat” – árulta el Moussambani egy interjúban.

MTI/HBN