Helyi közélet

2015.06.12. 19:17

Törőcsik Mari, Varnus Xavér, Bach és Pilinszky

Debrecen - Közös koncertet ad Törőcsik Mari és Varnus Xaver június 19-én a Nagytemplomban.

Debrecen - Közös koncertet ad Törőcsik Mari és Varnus Xaver június 19-én a Nagytemplomban.A lapunk által támogatott rendezvényen a világhírű orgonista Bachot játszik, amelyre a színészlegenda Pilinszky hozzá írott verseivel felel. Sűrű éveken vannak Xaver mögött. 2010-ben a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetést, a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét vehette át, 2013-ban pedig teltházas, ünnepi koncertjeivel ő nyitotta meg a Berlini Nyári Fesztivált a Berlini Dómban, majd a Toledói Nemzetközi Orgonafesztivált, októberben. 2014-ben őt kérte fel Fischer Iván a 30 éves Budapesti Fesztiválzenekar Bach-maratonjának nyitókoncertjére. De azt a bizonyos nagybetűs Koncertet, amelynél nagyobb tisztesség nem érhet muzsikust e földi létben, 2014 augusztusa tartogatta számára: 50-dik születésnapja alkalmából a nagy Bach sírja fölött adott teltházas hangversenyt a lipcsei Tamás-templomban.

E törékeny asszony – kivel zongorista apám 56 éve szerepelt együtt a Kölyök című filmben – a nemzet legnagyobb színésznője, Bach pedig a történelem legnagyobb zeneszerzője” – érvelt Varnus Xaver a koprodukció létrejötte mellett. „Meggyőződésem szerint az ember létezése óta Isten háromszor szólalt meg: első hangja Jézus volt, a második Shakespeare, s a harmadik pedig Johann Sebastian Bach. Mindenki más, aki nevében beszélt, őket ismételte, vagy hazudott” – fűzte hozzá.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában