Helyi közélet

2014.09.04. 16:43

Egészségben a jövő Debrecenben

Debrecen - Egészségipar, mezőgazdaság, élelmiszeripar, ám ezek között is az első az egészségipar.

Debrecen - Egészségipar, mezőgazdaság, élelmiszeripar, ám ezek között is az első az egészségipar.Sorolta dr. Papp László, Debrecen alpolgármestere a megyeszékhely gazdasági fejlesztési fő irányokat A város egészségipari stratégiája 2014-2020 társadalmasítási megbeszélésén tartott sajtótájékoztatón, amely csütörtökön volt a Kölcsey Központban. A megbeszélésen részt vettek az egészségiparban érdekelt cégek és az egyetem képviselői is, akik véleményezhették a tervet, kérdéseket tehettek fel, javaslatokat fogalmazhattak meg.

Dr. Papp László kifejtette, hogy a kórházak, a gyógyszergyárak, valamint az egészségügyben használatos termékek gyártása révén már ma is az egészségipar Debrecen gazdaságának egyik húzóágazata. Részben a foglalkoztatottak száma, részben a befizetett adók miatt. A gyógyszeriparnak, az egészségturizmusnak, a molekuláris biológiának és a funkcionális élelmiszerek készítésének tudományos alapját a Debreceni Egyetemen folyó kutatómunka adja. Magyarország az Európai Uniótól kapott támogatásból gazdaságunk fejlesztésére 2020-ig 4 ezer 200 milliárd forintot fordít, és ebből lehet finanszírozni az iparági beruházásokat, kutatásokat - tette hozzá az alpolgármester kiegészítve azzal, hogy a szakemberek megtartása, számukra kedvező életkörülmény biztosítása ugyancsak része a koncepciónak.

Három lábon áll

- Az egyetem az egészségipar valamennyi szektorában sokat tud a programhoz tenni - kezdte tájékoztatóját dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

- Mindezekhez létrehozta a klaszterek, valamint - és ez Magyarországon egyedülálló - hagyomány a város és az egyetem együttműködése. Pontosabban, több száz éves hagyomány. Az egyetem úgy alkotta meg a gyógyszeripari, a termálturizmus, sportegészségügyi és élelmiszeripari fejlesztési stratégiáit, hogy azok hathatósan szolgálják a város gazdaság fejlesztési koncepcióját. A város, a gazdasági egységek és az egyetem összefogó hármasa a régió számára jelentős vonzerőt jelent. Az unió felé együttesen kell bizonyítanunk, hogy miért jó éppen Debrecenben termelőüzemet hozni, kutatásfejlesztést finanszírozni.

HBN


Debrecen - A Debreceni Egyetem tudásbázisa is fontos szerepet játszik a város egészségipari stratégiájában. A teendőkről egyeztettek az iparági szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában