Eredményes utánpótlás nélkül a magyar foci sosem léphet feljebb

Eredményes utánpótlás nélkül a magyar foci sosem léphet feljebb
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Ezúttal a sport állt a középpontjában A jogalkalmazás vitatott területei elnevezésű konferenciasorozat pénteki eseményének, melyet a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi, illetve Népegészségügyi Kara rendezett meg.

Az érdeklődők előadást hallhattak arról, melyek a bírói gyakorlatai a sportolói szerződéseket érintő jogvitáknak (erről Pribula László bíró beszélt), a sportbalesetek kártérítése jogi úton hogyan zajlik (Fézer Tamás egyetemi docens), milyen anomáliák vannak a sport és a média szabályozása terén (Komlósi Gábor újságíró).Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora rávilágított, a sport mennyiben tud segíteni abban, hogy a mindennapi életben is kiálljunk magunkért, Musz­bek Mihály szakközgazdász elhelyezte a magyar futballt a világtérképen, míg Sárközy Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára a szürkegazdaság sportban való szerepéről, kifehérítésének lehetőségeiről osztotta meg gondolatait.

Lemaradunk

Sárközy Tamás szerint az a legnagyobb baj, hogy teljesen sosem lehet kigyomlálni a szürkegazdaságot, mivel sok esetben állami, gazdasági és sportérdekek ütköznek, illetve akadnak olyan határ­esetek, amelyeknél nehéz eldönteni, beleesik-e a már-már szabálytalan kategóriába (például, ha egy már továbbjutott csapat az utolsó csoportmeccsére tartalékokkal áll ki, az szabályos-e?).

Muszbek Mihály az utánpótlás igen gyenge teljesítményében látja a magyar foci stagnáló helyzetét. Hiába működik 27 futballakadémia, azokban túl nagy a lemorzsolódási arány, a fiatal játékosokból csupán egy-kettő jut el NB I.-es, netán nemzetközi szintig, ellenben igen magas költségeket égetnek fel ezek a szervezetek. A baj abból fakad, hogy nem jól működő gépezetben, hanem egyéniségekben gondolkodunk, ezért nem jutunk el a horvátok, a szlovének, a románok szintjére sem – magyarázta az előadó.

Mocsai Lajos edzői munkásságához híven pedig lelkesítő előadás keretében mondta el, hogy csak úgy lehetünk eredményesek az élet minden területén, ha kellően motiváltak vagyunk (a külső mellett a belső motivációnk is nagyon erős), képességünket jól tudjuk kommunikálni, s ha kell, meghalunk a sikerért…

HBN–VÉZS