Eredményes fejlesztés a hallássérültek érdekében

Debrecen – A hallássérültek beszédmegértését és beszédtanulását elősegítő összetett rendszert fejlesztett ki a Debreceni Egyetem a konzorciumi partnerével, a Miskolci Egyetemmel karöltve.

A közel félmilliárd forint pályázati forrásból megvalósult projekt abban segíti a hallássérülteket, köztük a siketeket is, hogy egyrészt a szájról olvasásnál hatékonyabban segíti a látásuk, másrészt a látásuk segítségével össze tudják hasonlítani a helyes beszédet a sajátjukkal, és utóbbit az előbbihez tudják „igazítani”.

A projekt gyakorlatban is hasznosítható célja egy olyan komplex rendszer létrehozása volt, amely a beszéd audiovizuális megjelenítését szolgálja, mintegy oktatási keretrendszerbe foglalva és megmutatva a beszéd hangképeit és a hozzá tartozó artikulációs mozdulatokat.

Mindennek eredményeként összeállt egy 4 ezer szavas beszédhang videogram szótár és az ahhoz tartozó transzparens „beszélő fej” által szimulált artikulációs mozdulatsor. A program egyéves használatával a súlyosan nagyothalló gyermekek beszédérthetősége jelentősen javult a kontrollcsoporthoz képest. Ez bizonyítja a számítógépes tanító program létjogosultságát és sikerességét a hallássérültek beszédfejlesztésében, a beszédképzés és a képzett beszéd érthetőségének javítására.

HBN​
hirdetés